Een potvis spoelt aan op Spaans strand. In zijn maag: 30 kilo plastic afval

door Skip

18 April 2018

Een potvis spoelt aan op Spaans strand. In zijn maag: 30 kilo plastic afval
Advertisement

Walvissen kunnen om verschillende redenen aanspoelen, vaak door de natuur ingegeven (verkeerde kant op zwemmen, ouder worden, ziek worden...). Maar in het geval van de potvis die aanspoelde op het strand Cabo de Palos, in de Spaanse gemeente Murcia, zijn er geen twijfels over de doodsoorzaak: het dier had een enorme hoeveelheid plastic binnengekregen dat hem het leven hebben gekost. Deze gebeurtenis is een herinnering aan de vernacheling het milieu waar wij mensen verantwoordelijk voor zijn, en het pas inzien als we opmerkelijke gevallen als dit meemaken.

Advertisement
Amila Tennakoon/Flickr

Amila Tennakoon/Flickr

Het was een jong mannetje van tien meter lang en hij woog zes ton. Ongeveer twee maanden na zijn dood kwamen de resultaten binnen van zijn autopsie, waar geen ruimte is voor twijfel: zijn maag verkeerde in shock door allerlei soorten afval dat erin zat, waaronder een hele plastic ton. In totaal zaten er zo'n 29 kilo aan lichaamsvreemde objecten in de maag van het dier. Medici denken dat hij ontstekingen in zijn buikvlies had gekregen nadat hij besmet was geraakt met bacteriën, waarschijnlijk komt dit door de mix van plastic tassen en tassen gemaakt van raffia en verschillende soorten afval dat zich in de walvis had opgehoopt.

De beschermingsstatus van deze dieren is 'kwetsbaar' en moet de gebeurtenis in Murcia ons niet koud laten, want het aantal strandingen en sterfgevallen door vervuiling in zee neemt toe. Alleen al in 2016 bijvoorbeeld deed zich iets soortgelijks voor en werden er 13 exemplaren gevonden op het strand van Toenning, Duitsland.

De Europese Unie en de VN hebben beiden een programma gestart ter vermindering van de plasticvervuiling waarbij ze nieuwe regels omtrent recyclen opstellen en internationale taskforces die samen toewerken naar gemeenschappelijke doelen. Wij moeten in de tussentijd gaan nadenken hoe we in ons eentje ons best kunnen gaan doen elke dag, om een positieve bijdrage te leveren aan deze strijd.

Bronnen:

 

Advertisement