10 dingen die er gebeuren met je lichaam wanneer je elke dag 30 minuten gaat wandelen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
10 dingen die er gebeuren met je lichaam…
De roze KitKat komt eraan: over de wafelreepjes komt Ruby, een nieuw soort chocola 12 alledaagse foutjes die de eerste indruk die je maakt kunnen verpesten

10 dingen die er gebeuren met je lichaam wanneer je elke dag 30 minuten gaat wandelen

1.882
Advertisement

'Lopen is het beste medicijn'. Als Hippocrates dit zei, dan zal er wel een kern van waarheid in zitten. Velen zullen zich wel beter zijn gaan voelen, zowel fysiek als mentaal na een wandeling, maar waar komt dat lekkere gevoel precies door? Al 15 tot 30 minuten lopen kunnen je al beduidende voordelen brengen, maar het meest positieve aspect van lopen is dat iedereen dit kan, overal en zonder speciale apparaten.

Lees wat er allemaal gebeurt met je lichaam wanneer we elke dag een stukje wandelen.

Je gewrichten en je gewrichtsbanden worden er sterker door

Experts bevelen het aan om minstens dertig minuten per dag te lopen om pijn in je gewrichten te verminderen.

De geest ontspant zich

foto: pixabay.com

Lopen is een medicijn, vooral voor enkele mentale aandoeningen, waaronder depressie. Er is waargenomen dat deze manier van bewegen de negatieve effecten van een depressie aanzienlijk kunnen verminderen, maar dat het ook helpt als je gewoon stress of een slechte bui hebt. Als je dus moe bent en geen puf meer hebt, ga dan een stukje lopen en krijg weer energie!

Advertisement

Het is goed voor stevige spieren

Wandelen heeft geen grote impact op je lichaam, dat wil zeggen dat je er niet de standaard spierpijn van krijgt op de dag nadat je gewandeld hebt. Overigens is er waargenomen dat tienduizend stappen per dag gelijkstaan aan een sessie in de sportschool, vooral als je tijdens de wandeling bergop hebt gelopen. Hardlopen is een prima manier om je spieren goed te verstevigen en af te vallen. Belangrijk is wel dat je consequent bent!

Het verbetert de spijsvertering

foto: pixabay.com

Het is berekend dat 30 minuten wandelen de kans om darmkanker te krijgen met dertig procent wordt verminderd omdat door lopen de activiteit in de darmen regelmatiger wordt en dat deze harder gaan werken.

Je longen krijgen meer volume

foto: pixabay.com

Wandelen is een aerobische activiteit waardoor de zuurstoftoevoer in het bloed toeneemt en waardoor de longen meer te doen krijgen. Door te lopen kan je langer en dieper inademen, en kan je zodoende ook beter gif- en afvalstoffen verwijderen die vitale organen produceren.

Je alvleesklier heeft er profijt van

Het kan zijn dat je het misschien niet gelooft, maar er is vastgesteld dat lopen een veel doeltreffender middel is dan hardlopen in het voorkomen van diabetes type 2. Mensen die kanshebbers zijn, vanwege lichamelijke omstandigheden als overgewicht of genetische aanleg, zouden veel moeten lopen, hierbij uitgaande van wat er uit een onderzoek is gebleken. De glucosetolerantie is door te wandelen verzesvoudigd (met andere woorden de suiker die door cellen kunnen worden opgenomen) vergeleken bij wat er gebeurde bij professionele hardlopers.

Wandelen vermindert de kans op hartziekten.

foto: pixabay.com

Uitgaande van wat ze bij de Amerikaanse Hartstichting zeggen, is wandelen even gunstig voor het hart als hardlopen. In beide gevallen neemt de kans op het krijgen van een hartinfarct of andere aan het hart gerelateerde complicaties, af. Wandelen verbetert de doorbloeding, verlaagt het cholesterolpeil, en verlaagt de slagaderdruk.

Het zichtvermogen gaat erop vooruit

foto: pixabay.com

Het is moeilijk te geloven dat ogen in verbinding staan met de benen, maar toch is het zo. Door te wandelen vermindert de oogdruk, waardoor de kans dat je staar krijgt, minder wordt.

Je brein werkt beter

foto: maxpixel.net

Volgens een onderzoek kunnen langdurige oefeningen zoals wandelen het ontstaan van vormen van dementie, waaronder Alzheimer, voorkomen en gaat de geestelijke gezondheid in het algemeen erop vooruit. Wandelen vermindert stress en houdt het morfinepeil in het bloed hoog.

Wandelen verlicht rugpijn

Veel mensen moeten hun favoriete manier van sporten opgeven doordat ze aanhoudende pijn in hun rug hebben. Wist je dat wandelen een wondermiddel is voor je rug? Het verbetert je houding, de flexibiliteit van de ruggengraat en het verbetert de doorstroming van het bloed.

Tags: SportWelzijn
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt