Wijntherapie is een eeuwenoude traditie die je allemaal voordelen biedt... en geheelonthouders ook!

door Skip

17 April 2018

Wijntherapie is een eeuwenoude traditie die je allemaal voordelen biedt... en geheelonthouders ook!
Advertisement

Van schoonheidsbehandelingen op basis van wijn zijn talloze verhalen van opgetekend in de geschiedenis, die hun oorsprong vinden bij Arabische volkeren, bij de Romeinen en bij de Grieken. De dichter Ovidius sprak veelvuldig over de geneeskrachtige werking van dit elixer en zelfs Cleopatra maakte er gebruik van tijdens haar massages.

In veel recenter tijden heeft wijntherapie, waar veel verschillende behandelingen onder vallen, waaronder gewoon erin baden tot het gebruik van specifieke producten een soort van gouden tijdperk gekend. Dat kwam mede door de aandacht die er was voor biologische producten en natuurlijke remedies. Met name in het gebied Graves in de buurt van Bordeaux werd deze nieuwe markt leven ingeblazen, waardoor wijntherapie ook overwaaide naar alle andere landen die historisch gezien wijn van hoge kwaliteit produceren.

Advertisement
JCHaywire/Flickr

JCHaywire/Flickr

Het is wetenschappelijk bewezen dat wijn een hydraterende, zuiverende werking heeft en beschermt het door middel van antioxidanten. Hiervan kunnen natuurlijk ook geheelonthouders profiteren. De hoge concentratie polyfenolen (natuurlijke antioxidanten) dat in rode druiven zit (veel meer dan in witte wijn) zorgt voor een sterk anti-verouderingseffect op de huid. Behandelingen op basis van wijn zijn ook handig voor het verlagen van stress, zuiveren van het lichaam en werken bevorderend bij het afvallen.

Als het over wijn gaat, dan kunnen we zeker niet aan alle andere producten van de wijnrank, in alle vormen, voorbijgaan. Schilletjes, pitjes, kale druiventrossen en hele druiven, waar in ruime mate linoleumzuur in zit, worden allemaal gebruikt bij het maken van modder voor kuren, van olieën en crèmes die nuttig zijn voor het zuiveren en voeden van de huid.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Een vakantie boeken in een kuuroord voor wijntherapie heeft een prijs die natuurlijk niet voor iedereen betaalbaar is. Wil je echter een idee hebben van welke effecten de Bacchusnectar kan hebben op de huid, dan kan je dit middeltje zelf thuis maken met dit recept, dat je misschien helemaal zal overtuigen om naar een professionele locatie te gaan.

Meng 3 eetlepels rietsuiker, een eetlepel honing, 3 eetlepels Cabernet-wijn en 6 druppels etherische citroenolie met elkaar. Roer goed door en breng aan op de vochtige huid. Masseer enkele minuten in en laat het kort even rusten voordat je het weer afspoelt. Je huid zal zichtbaar weer zijn opgepept en heel zacht zijn. Je moet het proberen om het te kunnen geloven!

Advertisement