6 boeiende aspecten van het menselijk lichaam die het resultaat zijn van onze evolutie

door Skip

02 Juni 2018

6 boeiende aspecten van het menselijk lichaam die het resultaat zijn van onze evolutie
Advertisement

Wist jij wat rudimentaire organen zijn? Die zitten in het lichaam en vallen onder evolutionaire relicten, zeg maar een soort overblijfsels van onze evolutie. Tegenwoordig hebben deze organen weinig functie en dus is de ontwikkeling ervan gestopt maar zijn ze nog wel aanwezig. Erg lang zijn ze gezien als een bevestiging van evolutietheorieën en kunnen ze vandaag interessante niet zo bekende feiten prijsgeven over het menselijk lichaam.

Waarschijnlijk is het stuitje het meest bekende rudimentaire orgaan, dat een restje is van de staart, maar er zijn nog veel gekkere organen.

Advertisement

Restant van het knipvlies

Restant van het knipvlies

Dan Foy/Flickr

Het hoekje aan de binnenkant van het oog wordt in het Latijn de plica semilunare genoemd en is een restant van het knipvlies, een soort tweede ooglid dat de oogbol beschermde en vochtig hield. Nu nog is dit erg ontwikkeld bij bepaalde vogels, reptielen en amfibieën, maar bij de mens heeft het elke functie verloren.

Advertisement

Oorspieren

Oorspieren

pixabay.com

Tegenwoordig lijken mensen die hun oren kunnen bewegen een superkracht te hebben, maar ooit was dit iets heel normaals, en zelfs wenselijk! Dat je je oren kon bewegen betekende een betere ontvangst van geluid, zowel handig bij de jacht als verdediging.

Verstandskiezen

Verstandskiezen

Coronation Dental Specialty Group/Wikimedia

Wijsheidstanden heten ze ook wel, de vier tanden die zich achterin de mond bevinden op de laatste plaats, waren nodig voor het kauwen van vezelrijke en harde voeding: Nu is de hardheid van voedselproducten aanzienlijke veranderd, tot in zoverre dat verstandskiezen geen functie meer hebben. Veel mensen hebben ze niet, een anderen laten ze weghalen vanwege de problemen die ze geven voor de rest van het gebit.

Amandelogen

Amandelogen

Sarang/Wikimedia

Amandelogen worden krijgen hun vorm door de huidplooi boven het oog, boven de wimpers, typerend voor Aziatische volkeren die oorspronkelijk uit koude en windrijke gebieden komen. Charles Darwin verklaarde het bestaan hiervan met het nut die deze plooi had in die gebieden, het zou bescherming hebben geboden maar toch een goed zicht opleveren.

Kippenvel

Kippenvel

pixabay.com

Kippenvel wordt opgewekt door de spiertjes die zich aan de basis van haartjes bevinden, wanneer het erg koud is, of in verschillende stresssituaties trekken deze spieren samen om het lichaam een betere isolatie te garanderen. Deze spieren hebben ook een rol bij de verdediging: andere dieren, en vroeger ook de mens, gebruiken ze om de dikte van het verenkleed en de vacht te vergroten, om de vijand angst in te boezemen.

Advertisement

Stuitje

Stuitje

BodyParts3D is made by DBCLS/Wikimedia

Het stuitje is het laatste stukje bot onderaan de ruggengraat en is het laatste bewijs van een staart bij onze voorvaderen.

Advertisement