12 waanzinnige geschiedenisfeitjes die je niet op school hebt geleerd - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
12 waanzinnige geschiedenisfeitjes die…
Sterrenkoks verklappen wat je beter NIET kunt bestellen in een restaurant om toch ook buiten de deur lekker te kunnen eten 15 gezichten die de unieke aantrekkingskracht tonen die je krijgt als ver van elkaar verwijderde bevolkingsgroepen zich met elkaar mengen

12 waanzinnige geschiedenisfeitjes die je niet op school hebt geleerd

Door Skip Tromp de Haas
5.143
Advertisement

Zou je het voor je zien dat het grootste genie in natuurkunde president zou worden? En heb je je ooit afgevraagd waarom de gewoonte is ontstaan om bij gevangenen vingerafdrukken af te maken?
Jammer genoeg is er bijna nooit ruimte voor dit soort anekdotes in geschiedenisboeken, die al tjokvol zitten met feiten die je uit je hoofd moet kennen, plus die feiten die staan in de 'wist-je-dats'-kadertjes aan het eind van elk hoofdstuk. Maar als jij bij wijze van spreken net even wat meer zou willen weten dan de duivel, dan kan je hier je dorst naar kennis lessen!

1.

Tutankhamon 'de kind-farao' werd geboren met een aantal gezondheidsproblemen die zo erg waren dat deskundigen er alles aan hebben gedaan op alle mogelijke manieren om er de oorzaken van in de genen te zoeken. Volgens de onderzoeken die het meest weten te overtuigen, had Tutankhamon zijn aandoeningen te danken aan zijn ouders, waarschijnlijk Akhenaten en Nerfertiti die neef en nicht waren en dus familie.

2.

De vondst van de grootste vogel die ooit geleefd heeft, de Argentavis magnificens leefde zes miljoen geleden en er wordt geschat dat hij met zijn vleugels een spanwijdte had van wel zeven meter! Op de foto hierboven zie je een reconstructie voor in het museum die staat in het Natuurhistoriemuseum te Los Angeles. 

Advertisement

3.

foto: Wikimedia

Aan het einde van zijn termijn vroeg Chaim Weizmann, eerste president van Israël, aan Albert Einstein om hem op te volgen in zijn taak, maar weigerde de grootse fysicus omdat hij "niet zo goed met mensen overweg kon."

4.

foto: Pinterest

In de V.S. maakten vrouwen ten tijde van de Grote Depressie kleren van meelzakken.

5.

foto: Baomoi2

De zaak Will en William West: in 1903 kwam Will West terecht in de federale gevangenis Leavenworth (Kansas) waar hij op de foto ging en een dossier kreeg. Maar kort daarna beseften agenten dat een andere gevangene, William West, niet alleen ontzettend op de eerste leek, maar dat ook de gegevens die via het toen in gebruik zijnde Bertillion-systeem een soortgelijk profiel opleverde. Deze gebeurtenis viel het meeste op van alle gebeurtenissen die de autoriteiten aanzetten om steeds meer te gaan vertrouwen op vingerafdrukken, een veel betrouwbaarder systeem. 

Advertisement

6.

foto: Wikipedia

Volgens niet officiële bronnen voeren in 1948 twee Amerikaanse schepen in de Straat Malakka toen ze een bijzonder noodsignaal oppikten: het ontcijferde morsecode-bericht luidde: "Alle officieren, waaronder de kapitein van het schip en de hele bemanning, zijn dood. Ook ik voel mijn einde naderen, help me!". Vervolgens kwam een van de twee schepen bij de Medan en werd er geconstateerd dat iedereen aan boord dood was. Maar door een brand die kort daarna uitbrak konden de aanwezigen niet de oorzaak van het incident achterhalen, die samen met het schip ten onder gingen. Vandaag staat dit te boek als een spookschip, maar volgens velen gaat het hier om een vergiftiging die per ongeluk is ontstaan door chemische stoffen.

7.

foto: Archivo.de10

Duizend jaar lang was het in verschillende delen van China een gewoonte om voeten in te zwachtelen bij vrouwen zodat hun voeten niet langer werden dan 7 á 12 centimeter en werd dit als esthetisch wenselijk beschouwd. Overigens gaf je daarmee ook aan tot een hoge sociale klasse te behoren.

Advertisement

8.

foto: BBC

Ten tijde van de Industriële Revolutie, toen het bezitten van een wekker nog maar een luxe was die maar weinigen zich konden veroorloven, hadden in Ierland en Engeland mensen het beroep van de zogenaamde 'knocker-ups', oftewel die mensen die de arbeiders moesten wekken zodat deze op tijd op hun werk moesten komen. Deze menselijke wekkers gebruikten hiervoor wapenstokken waarmee ze op de deuren bonsten, lange stokken om op de vensters te tikken van de hogere verdiepingen of zelfs van een soort blaaspijp.

9.

Jozef Stalin was een groot voorstander van fotocensuur. Bijvoorbeeld toen iemand die dichtbij Stalin stond het slachtoffer werd van zijn zuiveringen, werd diegene ook verwijderd van alle foto's en films waar hij naast de 'man van staal' stond. 

Advertisement

10.

Achter de inscriptie op het Herdersmonument dat staat op de eeuwenoude residentie Shugborough Hall en is gemaakt in de 18e eeuw Engeland, zit een mysterie. Er is een opeenvolging van letters - O U O S V A V V - in het midden van een 'D' en een 'M'. Wie de maker is hiervan en wat het betekent is een van de meest besproken raadselen door cryptografen en zijn er dus talloze theorieën over. Volgens een van deze theorieën zijn de letters een gecodeerd bericht waar je uit op zou kunnen maken hoe je bij de Heilige Graal moet komen.

11.

foto: Wikimedia

Voor de brutale aanslag die een einde maakte aan het leven van Grigori Raspoetin op 30 december 1916, overleefde de Russische mysticus en adviseur van de tsarenfamilie de Romanovs, verschillende moordaanslagen. Sommigen begonnen zelfs te geloven in zijn onsterfelijkheid. Dezelfde mensen die hem vermoordden schreven in hun dagboeken dat het nodig was om hem te vergiftigen, hem neer te schieten en hem vervolgens in de Neva-rivier te gooien.

12.

foto: Source

Tussen 1890 en 1910 verkocht farmaceut Bayer flesjes heroïne in plaats van morfine als hoestdrank.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt