11 symptomen waarvan je niet wist dat je die in de gaten moest houden en die mogelijk op hartproblemen zouden kunnen wijzen

door Skip

09 Juli 2018

11 symptomen waarvan je niet wist dat je die in de gaten moest houden en die mogelijk op hartproblemen zouden kunnen wijzen
Advertisement

Gaat het over je gezondheid, dan is het altijd beter voorkomend te handelen in plaats van de prijs te betalen voor de gevolgen in de toekomst. Je hart is letterlijk datgene wat je in leven houdt, maar kunnen we alleen letten op indirecte symptomen, die maar door weinigen in verband zouden kunnen worden gebracht met problemen die hun oorsprong vinden in het hart.

Daarom hebben we een lijst gemaakt van 11 symptomen die erop zouden kunnen wijzen dat er iets niet helemaal lekker loopt in het hart- en vaatstelsel. Als je deze symptomen in meer of mindere mate regelmatig ervaart, dan is het advies om een checkup te doen; dat kan zeker geen kwaad.

via health.harvard.edu

Advertisement
reddit

reddit

  1. Gezwollen benen en voeten - Blijft er vaak een afdruk van je sokken achter? Merk je een ongebruikelijke zwelling op, elke keer wanneer je je schoenen uittrekt? Dan zou je vocht vast kunnen houden, dat op zijn beurt weer een teken is van een verminderde bloedtoevoer naar het hart, hartfalen en andere problemen met de bloedomloop.

  2. Onregelmatige hartslag - Dit valt lastig te verwarren met iets anders, als je merkt dit te hebben, je het gevoel hebt dat je hart slagen overslaat of snel klopt dan is het advies om een arts te raadplegen.

  3. Pijn op de borst en in de schouders - Regelmatig pijn in deze delen, alsof je een zwaar gewicht op de borst hebt, wordt vaak verward met symptomen die je hebt wanneer je je eten niet goed verteert of wanneer je vermoeide spieren hebt. Deze pijn zou mogelijk kunnen wijzen op angina pectoris; een hartkramp.

  4. Kortademigheid of moeilijk ademhalen - Als het je moeite kost om adem te halen en je anders dan gebruikelijk kortademiger bent, dan kan je last hebben van dyspneu, een symptoom dat op zijn beurt weer deel uitmaakt van verschillende hartaandoeningen.

Advertisement
Stanley Wood/Flickr

Stanley Wood/Flickr

5. Snurken en slaapapneu - Net zoals kortademigheid kan ook snurken en slaapapneu gerelateerd zijn aan hoeveel zuurstof er naar je hart wordt gepompt. Wie gewoonlijk meerdere slaapapneu heeft, heeft drie keer zoveel kans om een hartaanval te krijgen.

6. Problemen met seks - Bij mannen is een erectiestoornis een van de eerste dingen waar je op moet letten bij problemen met het hart- en vaatstelsel. Ook bij vrouwen wordt opwinding veroorzaakt door middel van bloed dat naar de geslachtsdelen stroomt, dus als er problemen zijn op dit vlak dan zou de oorzaak in lichamelijke processen kunnen zitten.

7. Veel spanningEnkele onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen hartaanvallen en mensen die chronisch last hebben van spanning. Buitengewoon veel stress valt zwaar op het hart.

8. Duizeligheid en flauwvallen - Als het vaak gebeurt dat je duizelig bent of zelfs zonder reden flauwvalt, dan zou de oorzaak kunnen zitten in je cardiovasculaire systeem, dat je hersenen niet van voldoende zuurstof voorziet.

BruceBlaus/Wikimedia

BruceBlaus/Wikimedia

9. Tandvleesklachten - Experts denken dat ook pijnlijk tandvlees een indicatie kan wezen van een hart dat niet in de beste staat verkeert. Het lijkt er zelfs op dat dezelfde bacterie zowel verantwoordelijk is voor tandplak als plak in de aderen.

10. Gebrekkige eetlust - Geen trek hebben of je misselijk voelen aan tafel kan komen door een hoog BNP-gehalte, een hormoon, indien in grote mate aanwezig, direct is gelinkt aan een zwak hart.

11. Eczeem, herpes en andere huidziekten - Let ook op je huid. Bij een onderzoek uit 2018 is eczeem direct in verband gebracht met een groter risico op hartinfarcten. Wat voor eczeem geldt, gaat ook op voor herpes en een verbleking in het gezicht in het algemeen. 

Advertisement