Volgens een studie bevat water in flessen een zeer hoog gehalte aan microplastics

door Skip

16 Juli 2018

Volgens een studie bevat water in flessen een zeer hoog gehalte aan microplastics
Advertisement

Dat plastic slecht is voor de aarde is zeker geen nieuwigheid en worden onder andere plastic flesjes water en andere dranken het meest geconsumeerd. Volgens enkele statistieken worden er naar schatting elke minuut een miljoen van verkocht en van dit cijfer denkt men dat het met 20% zal zijn gestegen in 2021.

Plastic is een van de meest vervuilende materialen van allemaal en zijn er enkele eeuwen nodig voordat het door de natuur is afgebroken.

Uit een onderzoek blijkt dat het ook niet zo heel goed is voor de mens.

via State University of New York

Advertisement
pixabay

pixabay

Het onderzoek, uitgevoerd door een groep onderzoekers van de State University of New York, heeft laten zien dat water in gewone plastic flesjes een hoog gehalte aan 'microplastics' bevat.

Microplastic, zoals de naam suggereert, is de naam die is gegeven aan alle deeltjes polyethyleen die kleiner zijn dan een millimeter die door het menselijk oog niet worden gezien.

Het water in het onderzoek was afkomstig uit circa 259 plastic flesjes die zijn geproduceerd door 11 bedrijven en die zijn gekocht in 9 verschillende landen.

Advertisement
publicdomainpictures

publicdomainpictures

Het gegeven wat zorgen baart is dat er ook in producten van bekende merken enorme hoeveelheden microplastics zitten: in een geval in het bijzonder zat er in één liter water ruim 10.000 microplasticdeeltjes.

Dat betekent dat als we de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid water drinken die wordt aanbevolen door experts, dan krijgen we statistisch gezien duizenden microplasticdeeltjes per dag binnen.

Het 'goede' nieuws is dat het de impact op de gezondheid van microplastic nog niet helemaal helder is, maar wetenschappers zijn het ermee eens dat het zeker niet goed voor je is. 

USEPA/Flickr

USEPA/Flickr

Een ander onderzoek, door Orb Media, heeft aan het licht gebracht dat er ook uit water in de kraan microplastic kan zitten, door de vervuiling die nu ook is doorgedrongen in de waterlagen in de grond. Maar de hoeveelheid stoffen die er in plastic flesjes zitten is dubbel zoveel als wat er uit de kraan komt.

Nog een reden om eens en voor altijd te kappen met plastic en over te stappen op een bewuster gebruik.

Bronnen:

Advertisement