7 trucs die drukke mensen gebruiken om heel de dag door productief te blijven

door Skip

18 Augustus 2018

7 trucs die drukke mensen gebruiken om heel de dag door productief te blijven
Advertisement

Dat we niet zo productief zijn geweest als we onszelf hadden voorgenomen, is een van de grootste schuldgevoelens waar we mee gaan slapen aan het eind van de dag. Dat je niet alles gedaan krijgt wordt gezien als een mislukking in een wereld die geen rust lijkt te kunnen verdragen.

Een manier om je schuldgevoel te verlichten is door het stoppen met je eigenwaarde te koppelen aan het wel of niet gedaan krijgen van dingen en door objectief te kijken naar de tijd die je voor elke afzonderlijke taak nodig hebt om in te kunnen schatten of je het daadwerkelijk allemaal kunt afmaken.

Als je verder niet zo productief bent omdat je je hebt overgegeven aan luiheid of omdat je snel afgeleid raakt, dan zijn hier de trucs van mensen die echt heel veel te doen hebben elke dag en waarmee ze ervoor zorgen dat ze zich tevreden en niet zo gestrest voelen.

Advertisement

7 strategieën die mensen die heel veel te doen hebben in de praktijk brengen om de hele dag door productief te zijn.

7 strategieën die mensen die heel veel te doen hebben in de praktijk brengen om de hele dag door productief te zijn.

pixabay.com

  • Ga niet op sites zitten waar je je tijd (nodeloos) verdoet: "Even kijken op Facebook voordat ik begin...", dit is echt het eerste wat je niet moet doen. Hoe vaak besef je wel niet dat je te lang op social media hebt gezeten en dat je dit dan niet merkt? Als je echt niet zonder kunt, kan je een speciaal hiervoor bedoelde apps gebruiken die de door jouw aangegeven sites blokkeren, voor een bepaalde tijdsduur. Je kan het programma verwijderen of de PC opnieuw opstarten, je zal nog steeds niet bij de pagina's kunnen komen!

  • Slaap meer: door aan slaaptijd in te leveren zal je niet productiever zijn. Alleen door zo goed mogelijk je slaapwaakritme te bewaken zal je de tijd voor werken en andere dingen zo goed mogelijk kunnen benutten. Middagdutjes doen van een minuut of tien tellen ook mee. Je hebt er niet alleen de nodige focus door terug, het is ook een manier om makkelijker tot oplossingen te komen.
Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

  • Gebruik pen en papier: bedenk dat schermen een bron van afleiding kunnen zijn en dat ze vaak niet de snelste manier zijn om aantekeningen mee te maken. Als je voor je werk moet vergaderen, ga dan niet na afloop nog eens nalopen wat er allemaal is gezegd. Schrijf direct op papier op wat er wordt bepaald. Een hele makkelijke manier om duidelijke aantekeningen te kunnen maken is om het blaadje in tweeën te delen of om een verticale lijn te zetten. In de linkerkolom schrijf je alles op wat belangrijk is (Project A, nog te doen, nakijken...), en zet je in de rechterkolom alle notities neer die horen bij de onderwerpen die aan bod zijn gekomen.

  • Doe het nu: er bestaat geen groter gevoel van voldaanheid dan wanneer je iets doet op moment dat dit in je opkomt. Weet je ineens weer dat je iemand moest bellen? Bel diegene en denk er niet meer aan. Als dingen direct doen spanning bij je oplevert, wees er dan bewust van dat het gewoon een kwestie van gewoonte is. Dingen gelijk doen zorgt voor minder stress dan uitstellen voor later. En onthoudt, de verschrikkelste taken zijn altijd minder verschrikkelijk dan ze daadwerkelijk zijn als je er eenmaal aan begonnen bent.
Phil Roeder/Flickr

Phil Roeder/Flickr

  • Stel prioriteiten en focus je op een ding tegelijk: als je aan veel dingen tegelijkertijd begint dan komt er uiteindelijk niks af aan het eind. De strategie die werkt is om je alleen te concentreren op een ding en pas doorgaan naar de volgende als je de taak met de hoogste prioriteit hebt afgerond.

  • Luister naar witte ruis: zelfs in een rumoerige omgeving kan je mogelijk niet productief zijn en is de muziek vaak niet de juiste om je te concentreren. De oplossing zou je kunnen vinden in witte ruis. Onder deze categorie valt het geluid van de föhn bijvoorbeeld. Op YouTube zijn er playlists te vinden waardoor je kan beginnen met echt productief te zijn. Geloof je het niet? Probeer het!

    En dan nog een gouden regel voor iedereen die het niet kan verdragen dat ze niet productief genoeg zijn:

  • Begin nu gewoon, en zet later de puntjes op de i: eis niet van jezelf dat iets gelijk perfect is op het moment dat je ermee begint. De omstandigheden zouden er niet naar kunnen zijn om iets te perfectioneren (een rumoerige omgeving bijvoorbeeld), en dat proberen zou alleen maar voor ontevredenheid zorgen. Houd je dus aan de regel van 'doe het nu' maar eis niet dat je alles tot in de perfectie afrondt, want waarschijnlijk zal je er op een ander moment tijd voor moeten maken!

Nu weet je hoe je productief moet zijn... Niet zoals deze mevrouw!

Nu weet je hoe je productief moet zijn... Niet zoals deze mevrouw!

Unknown

Advertisement