Wetenschappers zouden mogelijk de oorzaak hebben gevonden van autisme en vaccins hebben er niks mee te maken

door Skip

26 Juli 2018

Wetenschappers zouden mogelijk de oorzaak hebben gevonden van autisme en vaccins hebben er niks mee te maken
Advertisement

Tot op heden zijn de oorzaken achter autisme nog niet bekend. Er wordt nu meer onderzoek gedaan naar deze neurologische ontwikkelingsstoornis, maar zijn er op dit moment mogelijke risicofactoren aangewezen, onder meer genetische afwijkingen en afwijkingen in de stofwisseling, eerder voorkomen in de familie, vroeggeboorte en vitamine-D-gebrek tijdens de zwangerschap.
In een onderzoek gepubliceerd in The Journal of Immunology gaat het over een mogelijke link met de toestand waarin het zogenaamde 'menselijke microbioom' in verkeert.

via jimmunol.org

Advertisement
Storyblocks

Storyblocks

Al een aantal jaar focussen wetenschappers zich op de rol die de verzameling bacteriën die in mens leeft, heeft bij het ontstaan van enkele aandoeningen, autisme in dit geval. "Het microbioom speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen en in de manier waarop het immuunsysteem van de pasgeborene in staat zal zijn om te reageren op infecties, stress en verwondingen."

Onderzoekers van de Universiteit van Virginia hebben zich met name geconcentreerd op de rol die het stofje genaamd interleukine-17a (IL-17a), een soort eiwit dat wordt uitgescheiden door het immuunsysteem, en hebben de onderzoekrs experimenten gedaan waarbij ze uitgingen van de aanname dat deze stof ook heel goed iets te maken zou kunnen hebben met autisme, aangezien het ook is verbonden aan het ontstaan van ziektes als artrose, MS en psioriasis.

Door op een specifieke manier het immuunsysteem te prikkelen van proefdieren, hebben de onderzoekers vastgesteld dat de samenstelling van het prenatale microbioom van de moeder autisme-gelijkende gedragsafwijkingen veroorzaakt bij haar nakomelingen. Onderzoekers hebben laten zien dat door het wijzigen van het microbioom van de moeder in de fase voor de bevruchting, het mogelijk is om de aanleg door te geven voor het krijgen van neurologische aandoeningen. Daarnaast hebben ze laten zien dat het weghalen van de signalen die door IL-17a worden afgegeven, een bescherming biedt tegen deze aandoeningen.

Op dit moment zijn het nog voorbereidende onderzoeken, maar zal het onderzoeken van soortgelijke verbanden bij mensen en het uitvinden of er ook andere stoffen bij betrokken zijn, de volgende onderzoeksstap zijn.

Bron:

Advertisement
West ga obgyn/Wikimedia

West ga obgyn/Wikimedia

Advertisement