10 bijzondere maar niet zo bekende feiten over tijgers die de magie van dit dier verklaren - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
10 bijzondere maar niet zo bekende feiten…
Les op school in het gelukkig zijn: in India is het een nieuw schoolvak voor alle leerlingen in de hoofdstad 17 geniale dingen die je kan gebruiken om je vakantie onvergetelijk te maken

10 bijzondere maar niet zo bekende feiten over tijgers die de magie van dit dier verklaren

Door Skip Tromp de Haas
7.421
Advertisement

Als je van katten houdt dan zal je in tijgers een natuurspektakel zien. Hij is zonder twijfel de koning van de jungle aangezien het een alfa-jager is die geen vijand heeft behalve de mens. In veel landen is het een heilig dier (in India, Zuid-Korea, Siberië, Bangladesh...) en is het een van de meest agressieve dieren die er bestaan op aarde. Maar de bijzonderheden rondom tijgers houden hier niet op. Door deze 10 dingen ga je van dit dier houden zoals nog nooit tevoren.

1. Ze hebben niet alleen een tijgervacht, ook hun huid heeft strepen.

foto: imgur

Wist je dat tijgerstrepen een soort vingerafdruk zijn? Geen enkel dier heeft dezelfde vacht. Bijzonder is het feit dat, in tegenstelling tot wat er wordt gedacht, dat ook de huid gestreept is en niet alleen de vacht. De huidlaag heeft hier gewoon een andere pigmentatie.

2. Hun tong is bedekt met 'stekels'

foto: lolkitten

Zoals alle katachtigen hebben ook tijgers een ruwe tong doordat er draadvormige papillen op zitten. Het zijn hele kleine uitstulpinkjes van keratine (waar bijvoorbeeld ook nagels uit bestaan) en die een zeer belangrijke rol spelen in het leven van een roofdier. Ze gebruiken ze om de prooi eetbaarder te maken. Zo halen tijgers veren en huid weg met een enkele 'lik.'

Mensen die met tijgers werken zeggen ook dat een tijgertong de mensenhuid kan laten bloeden nadat dit een paar erdoor is aangeraakt.

Advertisement

3. Er bestaan lijgers en teeuwen, een kruising tussen een leeuw en een tijger.

Leeuwen en tijgers zijn allebei grote katachtigen, maar zij horen beide tot een andere soort. Er bestaan kruisingen die aan de hand van het geslacht van de tijger en leeuw een andere naam krijgen. Zo heet een kruising tussen een mannetjesleeuw en een vrouwtjestijger een lijger en de kruising tussen een leeuwin en mannetjestijger een teeuw heet.

Dit is een kruising die niet bestaat in de natuur, alleen in gevangenschap. Hoezeer het ook dieren zijn met een unieke charme (ze vertonen eigenschapen die zowel tijgers als leeuwen met elkaar delen) leven kort en krijgen vaak vele gezondheidsproblemen.

4. De strepen op de kop van een tijger worden met het Chinese karakter aangeduid dat 'koning' betekent.

Hoewel de vacht van iedere tijger uniek is, ziet het stuk voorop hun kop er hetzelfde uit. Het lijkt trouwens op het Chinese karakter voor 'koning.' In de Chinese cultuur is de tijger een symbool van kracht, moed en vastberadenheid. Een jonge student die grote doelen haalt wordt vaak 'jonge tijger' genoemd.

5. Tijgers zijn solitaire dieren. Ze brengen graag meestal hun tijd alleen door.

Tijgers zijn niet sociale wezens en leven alleen in hun territorium. Symbolisch gezien is hun alleen zijn de reden waarom ze de kroon en titel van 'koning van de jungle' hebben moeten afstaan aan leeuwen.

Wanneer een vrouwtje jongen krijgt, mogen deze alleen de eerste 8 tot 10 weken bij haar zijn. Als de jongen dan leren jagen dan nemen ze afstand om aan een solitair bestaan te beginnen.

Advertisement

6. Het nachtzicht van een tijger is zes keer beter dan dat van een mens.

Tijgers hebben een uistekend nachtzicht en jagen zij daarom op hun prooi wanneer de zon ondergaat, want vergeleken met mensenogen, hebben tijgerogen meer staafjes (receptoren waarmee je in weinig kunt zien) en minder kegeltjes (waarmee je overdag kunt zien). Overdag zien ze niet zo scherp, daarom rusten ze dan het grootste deel van de tijd uit.

7. Ondanks dat ze dezelfde omvang hebben, wegen tijgers zwaarder dan leeuwen vanwege hun spierdensiteit.

foto: pixabay.com

Tijgers wegen gemiddeld 360 kilo, leeuwen daarentegen 220 kilo. Vergeleken met leeuwen hebben tijgers een compacter lijf en een hogere spierdensiteit ondanks dat ze bijna even groot zijn.

Leeuwen en tijgers vechten op een manier die heel erg van elkaar verschilt: de een vecht veel meer en bijten meer om een prooi te vangen, de ander deelt gerichte en bliksemsnelle klappen uit.

Advertisement

8. Een tijger die brult kan een prooi doen verstijven.

Tijgers hebben een hele typerende brul. De mens hoort hem slecht gedeeltelijk omdat het geluid vaak lager is dan het menselijk oor horen kan. Het gebrul op lage frequentie komt voorbij gebouwen, bossen en bergen en kan dus door dieren worden gehoord, ook als zij heel ver weg zijn. Ook zorgen ze met hun brullen ervoor een soort immobiliteit die lijkt op een tijdeljke verlamming.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt