Relaties gaan deze vijf fases door, maar bijna allemaal stoppen ze bij de derde

door Skip

05 Augustus 2018

Relaties gaan deze vijf fases door, maar bijna allemaal stoppen ze bij de derde
Advertisement

Liefde is geen liefde als er iets verandert of als ze snel verdwijnt wanneer de ander vertrekt. Oh nee! Liefde is als een vuurtoren, vast als een rots die stormen doorstaat en altijd stevig blijft staan - zo schreef Shakespeare in een van zijn sonnetten. Je hebt hier geen vooraanstaande schrijver voor nodig, maar mensen die lang verliefd zijn geweest weten heel goed dat niets zo veranderlijk is als liefde.

In een liefdesrelatie zijn er pieken en dalen, ook gedurende de dag: we weten niet waardoor ze ontstaan, of ze wel of niet terecht zijn. Wat je kan zeggen is dat bijna alle lange relaties deze vijf fases doormaken.

Bij de vijfde fase geraken zonder nummer drie te hebben doorleeft zou betekenen dat je een snellere weg wilt nemen: nog veel mensen zien de derde fase aan voor het einde van de relatie.

via bustle.com

Advertisement

Fase 1 - Tot elkaar aangetrokken zijn en verliefd zijn

Fase 1 - Tot elkaar aangetrokken zijn en verliefd zijn

pexels.com

Dit is zonder twijfel de meest betoverende fase van een relatie: waar ieder delen van zichzelf aan de ander toont, de fase waarin we worden overspoeld door oxytocine, dopamine, serotonine, testoseron en oestrogenen waardoor we ons goed voelen, opgeladen en vol levenslust. Alsof we de kracht hadden heel de wereld te veroveren.

In deze fase, zo zeggen experts, komen veel meer de gelijkenissen bovendrijven dan de verschillen. Daarom lijkt het elke keer zo dat je de best passende persoon gevonden hebt.

Deze fase heb je in alle liefderelaties: de wortel groeit dieper in de vruchtbare aarde die liefde heet.

Advertisement

Fase 2 - De terugkeer naar de realiteit

Fase 2 - De terugkeer naar de realiteit

pexels.com

Hoe lang de eerste fase duurt dat ligt niet vast, maar hij duurt zeker korter dan de rest.

De tweede fase komt direct na de "wittebroodsweken" en begint wanneer de verschillen duidelijk beginnen te worden, wanneer deze gaan meespelen in het dagelijks leven. Liefde is blind, maar de blinddoek komt nu los te zitten door de realiteit van de dingen.

Het is de herfst van de liefde, het seizoen waar de eerste confrontaties, ruzies en discussies ontstaan. Kunnen overleven is dat afhangt van hoe je allebei in elkaar steekt, hoezeer je op dat moment een behoefte hebt aan een relatie.

Dit is het moment waarop je denkt dat ieder mens op de wereld verschillende eigenschappen heeft ontwikkeld afhankelijk van de dingen die ze hebben meegemaakt in het leven, en dat verschillen zien in mensen heel normaal is en niet te vermijden. Overigens hebben we altijd op elk moment met verschillen te maken en moeten we weten hoe we die moeten accepteren. In deze fase moet je het magische vermogen ontwikkelen om ' samen onafhankelijk te denken,' en je niet te verzetten tegen de verschillen en naar perfectie zoeken in datgene wat imperfect is.

Fase 3 - Teleurstelling

Fase 3 - Teleurstelling

pexels.com

Dit is de fase waarin huwelijken en relaties vaak instorten: een fase waarin de dingen meer pijn gaan doen, ontevredenheid toeneemt en je teveel begint na te denken. Er zijn meer dagen waar je humeurig bent, verdrietig bent en meer ruzie maakt.  Je begint te denken of de persoon die je tot nu toe altijd naast je hebt gehad echt de juiste is. Je bekritiseert jezelf om het feit dat je dacht dat alles zo mooi en makkelijk zou lopen als in het begin.

Dit is ook het moment waar alleen mensen in echte liefdesrelaties doorheen kunnen komen. Als er dus nog iets is om voor te vechten en voor te hopen, dan hoef je echt niet bangt te worden voor alles dat om je heen afbrokkelt.

Het helpt erg in deze fase dat je de ander goed begrijpt, de grenzen te respecteren en je trots te laten varen. Er moet open en eerlijk worden gepraat zonder illusies te hebben en zonder de angst dat alles zal eindigen. Dit is de dalfase waar we het eerder over hadden, maar is dit geen doodlopende weg. Het is te overwinnen.

Fase 4 - Stabiliteit

Fase 4 - Stabiliteit

pixabay.com

Door de derde fase heenkomen betekent tot de kern komen van het probleem: wat volgt is een periode van verbondenheid met je partner op de weg des levens. Samenwerken om weer niet te vervallen in die voor de ziel donkere en pijnlijke fase, conflicten in de kiem smoren en niet de vonk aanwakkeren tot een vlammende discussie. Fase vier is ook het moment waarop de ruzies veranderen, er is geen woede meer, trots, irrationaliteit, maar is er de wens om problemen op te lossen als een team.

Dit is geen afvlakken van de verschillen tussen twee mensen, ze worden alleen geen reden meer tot discussie, ieder heeft geleerd de aard van de ander te accepteren. In deze fase versterk je mettertijd de band, die zodoende moeilijker door de war kan worden geschud. 

Fase 5 - Toewijding

Fase 5 - Toewijding

pexels.com

De vijfde en de laatste fase is het moment dat je de vruchten plukt van je werken. Na twijfels, vragen, pauzes om na te denken, komt het stel bij de vijfde fase, je gaat voor elkaar, je bent samen gegroeid en sterker geworden. Het is net als twee wortels die na lange tijd uiteindelijk een wortel worden.

Ook in deze fase zijn er verschillen in karakter, die krijg je niet weg, maar alles loopt zonder dat er nog verder al te veel dingen verduidelijkt moeten worden. Mensen die bij dit punt aankomen genieten van de rust zich niet te hoeven bewijzen voor de ander, dat ze zichzelf kunnen zijn en kunnen worden gewaardeerd zoals ze zijn.

En dit is het grootste geluk dat je kunt nastreven in een relatie.

Advertisement