Het is bevestigd: mensen die hun geld besteden aan ervaringen in plaats van materiële zaken zijn veel gelukkiger - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Het is bevestigd: mensen die hun geld…
10 fascinerende diersoorten die zijn uitgestorven de afgelopen eeuw, door toedoen van de mens Les op school in het gelukkig zijn: in India is het een nieuw schoolvak voor alle leerlingen in de hoofdstad

Het is bevestigd: mensen die hun geld besteden aan ervaringen in plaats van materiële zaken zijn veel gelukkiger

Door Skip Tromp de Haas
1.478
Advertisement

Geeft het meer voldoening om geld uit te geven aan een ervaring, of materieel bezit? Maakt geld gelukkig? Het zijn de standaard dingen die mensen zich afvragen, en waar deskundigen in de psychologie een bevredigend antwoord op proberen te geven. Hoe vaak wilde je iets wel niet heel graag hebben... en laat je het vervolgens enkele maanden na aankoop in de kast staan? Volgens veel mensen zou het fysiek bezitten van materiaal niet volledig de wens naar geluk volledig vervullen en dat dit juist iets tijdelijks is. Een ander verhaal gaat op voor levenservaringen.

foto: Pxhere

Maar zelden blijven we helemaal content nadat we iets gekocht hebben. Waarschijnlijk voelen we een tijdelijk geluk door de euforie van het moment, geluk dat op den duur verdwijnt. Het is belangrijk om niet te vergeten wat je kunt voelen en kunt herontdekken wanneer je in ervaringen investeert en wat de waarde is van iets dat je maar een keer in je leven doet, waar je een kostbare en blijvende herinnering aan overhoudt.

Het leven bestaat uit unieke momenten, uit herinneringen en niet uit technologische gadgets, merkkleding en andere futiele zaken die je op je negentigste toch niet meer zal herinneren. Waarom blijven we desondanks dan toch geld op deze manier uitgeven?

Het is de maatschappij die onze keuzes beïnvloedt, er dingen veel aantrekkelijker uit laten zien dan ze werkelijk zijn. Wat we wensen is vaak niet datgene wat we eigenlijk nodig hebben. We zouden in datgene moeten investeren wat ons leven echt onvergetelijk maakt, en niet aan ietd dat binnen enkele dagen zal verdwijnen.

foto: Pixabay.com

Het zijn de ervaringen die we beleven die ons maken tot wat we zijn. Volgens Paul Gilovich van de Cornell University kan iemand echt heel gelukkig zijn met iets dat is gekocht, maar is het onvermijdelijk dat hier afstand van zal worden gedaan. Ervaringen echter, zijn een deel van ons. Ons bestaan is het geheel aan ervaringen die we hebben beleefd en is dit dus iets waar we geen afstand van doen.

Het populairste excuus is dat rond de wereld reizen veel geld kost. Maar hoeveel besteden we dan aan een duur paar schoenen, aan de nieuwste smartphone of de nieuwste technologische uitvinding? Hoeveel hebben we gemiddeld uitgegeven in ons leven? Het zou misschien echt de moeite waard zijn om zoiets uit te proberen en te kijken hoeveel waarde het nou echt aan ons bestaan toevoegt.

En met ervaringen bedoelen we overigens niet alleen reizen, maar alle momenten die je kan beleven... ook dichtbij huis. Gaan paardrijden, eens een keer neer een ander restaurant gaan dan gewoonlijk, naar een concert gaan in plaats van op de bank voor de tv te hangen: dat zijn de 'kleine' ervaringen die je een leven lang bijblijven en je zeker geen rib uit het lijf kosten!

Laten we ons niet beperken tot het verzamelen van spullen en laten we herinneringen gaan sparen, want dit zijn de dingen als we later terug zullen kijken, die een lach op ons gezicht brengt.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt