Er is een regel bij Monopoly die bijna niemand kent... waardoor je het spel totaal anders zult gaan spelen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Er is een regel bij Monopoly die bijna…
Deze illustrator verbeeldt de bittere waarheid die wij mensen niet onder ogen durven zien Van dit raadsel van de man en het paard werd iedereen op het internet gek. Kan jij het oplossen?

Er is een regel bij Monopoly die bijna niemand kent... waardoor je het spel totaal anders zult gaan spelen

Door Skip Tromp de Haas
2.264
Advertisement

Wie heeft er nou geen Monopoly gespeeld? De niet te vergeten sessies van het meest geliefde/gehate spel ter wereld hebben bij iedereen wel een indruk achtergelaten. Het spel is nu een begrip geworden in de wereld van bordspellen en zijn de regels een gegeven, maar toch zou het in niemand opkomen om het instructieboekje te lezen alvorens aan het spel te beginnen. Maar weten we wel zeker dat de regels die we als vaste regels beschouwen, ook de juiste zijn?

foto: Maxpixel

Monopoly is een van die klassieke spellen waarvan maar weinig mensen kunnen zeggen dat ze het einde van een sessie hebben meegemaakt. Buiten het feit dat een gemiddelde partij best lang duurt, zou het ook zo lang kunnen duren allemaal omdat niemand zich strak aan de regels houdt. De regels van dit spel worden nu als bekend verondersteld en zijn er maar weinigen die het instructieboekje lezen voordat ze aan het spel beginnen. Hetzelfde kan je echter niet zeggen van één speler die het zat is dat sessies zo godvergeten lang duren. Hij heeft het boekje geraadpleegd en het nieuwtje vervolgens op Twitter gezet; wat door veel gebruikers goedkeurend in ontvangst werd genomen.

Een regel waar niet iedereen van op de hoogte was, gaat over een hele belangrijke fase in het spel, oftewel het moment dat er grond en vastgoed wordt gekocht. Ruben (de onverschrokken Twitteraar) zegt dat wanneer je op een eigendom terechtkomt, dat deze dan per se door iemand moet worden gekocht. Mocht het zo zijn dat een speler van de koop afziet, moet het op de veiling worden verkocht aan de hoogste bieder. Door deze theorie (die je bevestigd kunt zien in het officiële regelboekje) zou het spel enorm veel sneller gaan. Maar dit is niet de enige regel die vrijwel door 90% van de spelers altijd is genegeerd!

Advertisement

Een andere Twitteraar viel deze speler ook bij en bracht ook hij een probleem aan het licht dat tot nu toe altijd vrijelijk werd geïnterpreteerd door spelers van over de hele wereld. Gratis Parkeren is een vak waar niks gebeurt en geeft je helemaal geen recht op het geld dat er in de pot zit. Deze reeks regeltjes, zijn net als de rest in de loop der jaren vrijelijk geïnterpreteerd en zijn de potjes er veel en veel langer door gaan duren. Volgens de meest ervaren spelers zou je aan anderhalfuur genoeg hebben om een sessie Monopoly af te ronden als je je perfect aan de regels houdt. Maar wat zijn dan de belangrijkste concepten die verkeerd worden begrepen?

De regels omtrent gebouwen zijn het belangrijkste. Misschien weet niet iedereen dat er in het spel maar maximaal 32 huizen en 12 hotels mogen bestaan, en geen extra, en als die op zijn is er geen mogelijkheid meer om nieuwe te kopen. Huizen kunnen bovendien op elk moment gedurende het spel worden gekocht en verkocht, op voorwaarde dat je tot een akkoord komt met een andere speler.

De kans- en Algemeen-fondskaarten mogen absoluut niet weer terug in de stapel als deze er eenmaal uit zijn gevist. Ze moeten opzij worden gelegd en mogen verder niet meer worden gebruikt.

De bank en de bankier, die regelen het geld. Zij kunnen geen geld lenen en geen spelers betalen, tenzij dit natuurlijk moet van het spel. En als er sprake is van faillissement moet de bank alle bezittingen van de speler veilen.

Wanneer er een hypotheek zit op een eigendom, ben je 10% van de onroerend goedwaarde verschuldigd aan de bank. Wil je de hyptheek afkopen dan moet je buiten het geld dat je krijgt, de bank 10% betalen. Wil je echter eigendom met een hypotheek erop kopen, moet je de waarde van het huis plus 10% rente betalen.

In de gevangenis kan je sowieso onderhandelen, deals sluiten en geld ontvangen uit huur. Je komt alleen met speciale kaarten uit de gevangenis komen, door het dubbel aantal ogen te gooien of door de borgsom te betalen.

Als je langs Start gaat betaal je altijd hetzelfde bedrag, of je nou stopt, erlangs komt of erlangs komt als je twee keer hetzelfde getal hebt gegooid met dobbelstenen!

Het zijn een aantal regels die niet voor iedereen even duidelijk zijn, gewoontjes misschien, maar die de boel eigenlijk enorm versnellen tijdens een potje Monopoly! Wie weet als je deze regels volgt en je het spel beter in de vingers hebt, dan kan je misschien wel meerdere sessies doen op een avond? Daar kom je echter alleen maar achter door te spelen!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt