Minder dan 5 uur per nacht slapen is dodelijker dan we dachten zo blijkt uit nieuw onderzoek - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Minder dan 5 uur per nacht slapen is…
25 wel hele maffe dingen waar mensen geen aannemelijke verklaring voor konden vinden Dankzij deze 12 foto's krijg je de kans om enkele zeldzame dingen te zien van de wereld waarin we leven

Minder dan 5 uur per nacht slapen is dodelijker dan we dachten zo blijkt uit nieuw onderzoek

Door Skip Tromp de Haas
1.844
Advertisement

Het aantal uur dat we slapen lijkt nooit genoeg te zijn. Of het door luiheid komt, slaapstoornissen vanwege stress, te hard werken, noem maar op, het is gewoon heel belangrijk voldoende tijd in te ruimen voor je nachtrust. Wat je ouders je steeds maar herhaalden zou dus wel eens waar kunnen zijn: te veel of te weinig slapen is echt slecht voor je gezondheid. En dat blijkt juist uit het congres van de Europese vereniging voor Cardiologie...

Te weinig slapen is slecht voor je gezondheid.

foto: Pxhere

Dit is natuurlijk niet het laatste nieuws dat vers van de pers komt, maar een regel die we allemaal donders goed kennen, maar waar weinig mensen zich aan houden. De Europese Vereniging voor Cardiologie heeft echt gesproken van fysieke klachten die verband houden met teveel of te weinig slapen. Een van de grootste gevaren die het meest voorkomen zijn vooral hartproblemen en problemen met de bloedsomloop, zoals kans op beroertes, aderverkalking, hartaanvallen en nog veel meer.

Er is een analyse gepresenteerd met daarin verschillende onderzoeken over het verband dat er is tussen slaap en hartproblemen. Een van deze onderzoeken is gedaan door een team dat onderzoek heeft gedaan naar de voordelen die er zijn van meer uren slapen op het hart. Het heeft voor een eerste inspiratie gekeken naar ruim 11 voorgaande onderzoeken met meer dan een miljoen deelnemers die duidelijk maakten welke impact slapen heeft op de gezondheid.

De algemene indicatie voor het aantal uur dat je moet slapen is ongeveer 8 tot 9 uur per nacht, welke kunnen variëren per geval. Deze hoeveelheid is optimaal, niet alleen omdat je dan overe betere hersencapaciteiten beschikt overdag, maar ook omdat je zo de kans op kanker en dood verkleint.

Te veel slapen of regelmatig te weinig slapen zou ernstige gevolgen kunnen hebben zoals beroertes, arteriosclerose, hartfalen, en verwijding van slagaderen. Al deze onderzoeken tonen aan hoe er eigenlijk een relatie is tussen niet voldoende slapen en de eerder genoemde problemen, maar dat er eigenlijk een verband-oorzaak-gevolg ontbreekt. De specifieke oorzaken die tot dergelijke problemen leiden die moeten nog worden onderzocht, het enige wat zeker is dat door de 'opschudding' die te weinig slapen veroorzaakt in het lichaam er een hele reeks aan biologische reacties plaatsvinden die kunnen uitmonden in deze aandoeningen.

Ook al zijn deze aandoeningen niet het enige gevolg van slaapgewoontes, is het wel duidelijk hoe het biologische processen kan beïnvloeden, welke weer van invloed zijn op ziekten die verband houden met hart- en vaatziekten. Er is dus nog een goede reden om elke nacht en met regelmaat te voldoende te slapen zodat we zeker goed zijn uitgerust!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt