10 fototrucs die voor iedereen te doen zijn en waarmee je schitterende plaatjes kunt schieten zonder Photoshop te gebruiken

door Skip

01 Oktober 2018

10 fototrucs die voor iedereen te doen zijn en waarmee je schitterende plaatjes kunt schieten zonder Photoshop te gebruiken
Advertisement

In deze tijden van social media flanst iedereen foto's in elkaar. Gesteund door nieuwe digitale apparaten kan je bevredigende resultaten halen ook als beginner. Fotograaf zijn is ook echt een vak en zijn er verschillende filters en effecten die je kunt creëren zonder gebruik te maken van programma's die veel betere resultaten geven. In de lijst met afbeeldingen die zo meteen volgt komen er een aantal fototrucs voorbij voor mensen die voor het eerst in de wereld van fotografie duiken zonder per se van fotobewerkingsprogramma's gebruik te willen maken.

Advertisement

1. Kleurenfilter

Een soort kleurfilter die je kan maken door over de lens tape te plakken die je met je favo kleur stiften inkleurt.

Advertisement

2. Softbox

Softboxen behoren tot de uitrusting van beroepsfotografen. Ze zorgen ervoor dat het licht wordt verspreid over de fotoset. Je kan een soortgelijk resultaat krijgen door een plastic zakje vol te blazen en die rondom de flitser van het toestel te bevestigen.

3. Spiegeleffect

Plaats direct onder de lens van je fototoestel een smartphone en dan krijg je een schitterende weerspiegeling in je foto's!

4. Zacht licht

Je kan thuis een fantastische softbox zelf in elkaar zetten met een zaklamp, een gebruikt hamburgerdoosje en een rietje. Het resultaat is fantastisch.

5. Filter

Je kan talloze trucs gebruiken om verschillende filters mee te maken. In dit geval wordt een glazen pot een dofheidsfilter, en met potten van een andere kleur krijg je uiteenlopende resultaten.

Advertisement

6. Anti-weerspiegeling

Door gebruik te maken van de kartonnen ringen die om bekers zitten (zodat je je handen niet verbrandt) voorkom je dat zonlicht op het objectief weerkaatst.

7. Onscherp effect

Als je een nylonpanty over de lens plaatst met een elastiek krijg je een uitstekend onscherp resultaat.

Advertisement

8. Concentreren van het licht

Als je een redelijk grote cylinder vastmaakt aan de flitser met plakband kan je flits op een bepaald punt van de foto richten

9. Licht vernevelend effect

Door een diepvrieszakje op te hangen voor het objectief krijg je een vaag en onscherp beeld.

Advertisement

10. Onscherp effect II

Door een lapje stof zo voor de lens te plaatsen dat het weefsel op de foto staat krijgt het geheel een onscherp en zacht effect.

Deze trucs zijn echt voor iedereen haalbaar, ook voor een beginner die voor het eerst aanvangt in de wereld van fotografie. Probeer ze uit en laat ons weten welke resultaten je hebt behaald!

 

Advertisement