Langer dan twee uur spelen met een tablet is schadelijk voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen

door Skip

02 Oktober 2018

Langer dan twee uur spelen met een tablet is schadelijk voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen
Advertisement

Technologie moet ons dagelijks leven er makkelijker op maken, op voorwaarde dat hier dan op een goede manier gebruik van wordt gemaakt. Is dat niet het geval, dan kan dat tot resultaten leiden die contraproductief en niet goed zijn.

Dit gaat op voor kinderen die tablets, smartphones en in het algemeen alle schermen met daarop vermaak gebruiken. Aan de ene kant lijken deze apparaten een goeie ondersteuning te zijn voor ouders bij het rustig maken en afleiden van hun meest onstuimige kinderen, maar aan de andere kant is het goed om niet te overdrijven, een gezonde ontwikkeling van het kind lijdt daar onder.

Lees hier wat de gevaren zijn en hoe je het welzijn van je kinderen kunt waarborgen.

Advertisement
Marcus Kwan/flickr

Marcus Kwan/flickr

Voor een Canadees onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet Child & Adolescent Healthis er gekeken naar de relatie tussen de tijd die er is gestoken in bepaalde dagelijkse activiteiten (slapen, sporten en recreatief schermgebruik) en de cognitieve en fysieke ontwikkeling van kinderen. Tegelijkertijd is er gekeken of aan de Canadese richtlijnen zijn voldaan, die 9 tot 11 uur slaap, minder dan 2 uur recreatief schermgebruik en minstens twee uur per dag bewegen aanbevelen.

"Het bewijs lijkt te sugggereren dat goed slapen en sporten verband houden met betere schoolprestaties en is er ook een link tussen bewegen en een sneller reactievermogen, aandacht, geheugen en zelfbeheersing," vertelt Jeremy Walsh. Hij leidde het onderzoek aan het Research Institute in Ottawa.

Bij het onderzoek zijn 4500 Amerikaanse kinderen in de leeftijd van 8 tot 11 jaar en hun ouders betrokken. Beiden kregen zij vragenlijsten en tests om te kijken hoeveel tijd er ongeveer gestoken wordt in slapen, sporten en schermen. Kinderen moesten bovendien een cognitieve test maken om hun taalvaardigheden, geheugen voor persoonlijke gebeurtenissen, de hogere controlefuncties van hun hersenen, werkgeheugen en verwerkingssnelheid te meten. Verder is er in het onderzoek ook gekeken naar de verschillen in gezinsinkomen, opvoeding van ouders en kinderen, puberale ontwikkeling, BMI-index en eventueel lichamelijk letsel.

Uit de resultaten blijkt dat:

  • een derde van de kinderen aan geen van de richtlijnen voldoet;
  • 51% voldoet aan de slaaprichtlijn;
  • 37% voldoet aan de richtlijnen wat betreft schermgebruik;
  • dat minstens 18% een uur per dag beweegt;
  • dat slechts 5% alledrie de richtlijnen haalt.

Over het algemeen neemt ook de cognitieve ontwikkeling van het kind toe als er aan meer afzonderlijke te behalen richtlijnen wordt voldaan, vooral als het gaat over de tijd met tablets bezig zijn en slapen. Bij sporten op zich is er een duidelijker verband met gezondheid, maar niet met de cognitieve sfeer.

Advertisement
Intel Free Press/flickr

Intel Free Press/flickr

Vooral "Meer dan twee uur recreatief schermgebruik door kinderen is in verband gebracht met een grotere terugloop van cognitieve ontwikkeling" aldus Walsh, die zegt dat er nu verder onderzoek nodig is op dit vlak, met name naar het type activiteit op de tablet.

"Of de inhoud educatief of ter vermaak is en er aandacht of multitasking voor nodig is; de beperking van de recreatieve gebruikstijd zou moeten worden gestimuleerd, net als bepalen van een gezonde slaaproutine gedurende de kinder- en pubertijd."

Te lang, meer dan twee uur dus met een tablet bezig zijn, zou dus slecht voor het kinderbrein.

Dr. Eduardo Esteban Bustamente van de Universiteit van Illinois komt met een laatste verklaring en beweert dat deze bezigheid op een ongezonde manier de stresscyclus onderbreekt – de hersteltijd die nodig is voor de groei van kinderen – oftewel met "elke minuut dat ze achter een scherm zitten" haal je een minuut bedoeld voor slapen of voor andere cognitieve activiteiten weg. Als ze 's avonds ermee bezig zijn, dan kan deze tijdsverschuiving zelfs nog nadeliger uitpakken doordat de slaapkwaliteit er minder op wordt."

Advertisement