8 hele gevaarlijke dingen die we dagelijks doen in de auto zonder dat te weten - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
8 hele gevaarlijke dingen die we dagelijks…
Mensen laten hun meest bijzondere lichaamsdelen zien: de foto's zullen je verbazen 19 plaatjes waar je wel twee keer naar moet kijken

8 hele gevaarlijke dingen die we dagelijks doen in de auto zonder dat te weten

4.127
Advertisement

Velen van ons zitten dagelijks uren in de auto, en hoe verkeerd het ook is, allemaal doen we achter het stuur ook talloze andere dingen. Aan boord van een voertuig mag het gezonde verstand echter nooit ontbreken en is het zo nu en dan eens goed om bij jezelf na te gaan wat je rijstijl is.

We weten allemaal wel wat we absoluut niet mogen doen. Je mobiel gebruiken, harder rijden dan is toegestaan... en wat wel: gordel om, handsfree bellen. Maar er is nog ander gedrag dat binnen de eerste categorie valt ondanks dat er veel mensen zijn die dat als onschuldig zien.

1. Slapen naast de bestuurder.

Verwacht je niets anders dan wanneer je in de auto stapt en in de bijrijderstoel gaat zitten, dat je dan een lekker tukkie kan doen? Niets is zo verkeerd als dit. Het is wetenschappelijk bewezen dat iemand zien slapen, dat je daar dan ook slaperig van wordt. Op een zelfde manier kan ook de bestuurder slaperig worden van een slapende passagier met zijn gegaap en gesnurk.

2. Het stuur tussen je knieën houden.

Als je handen druk bezig zijn met iets anders, dan vinden we knieën vaak een goed alternatief. Het is een gewoonte die veel mensen hebben. Sommige mensen wagen het zelfs om nog ingewikkeldere capriolen uit te halen. Elke bestuurder moet dit volgende echt ter harte nemen: het stuur hou je alleen maar vast met je handen. Mocht dit niet mogelijk zijn dan is het noodzakelijk dat je veilig stopt aan de kant van de weg.

Advertisement

3. Je benen laten rusten op het dashboard.

Vooral tijdens lange ritten vinden we dit een hele prettige manier om te zitten: je hebt je benen en voeten op het dashboard. De statistieken zijn echter duidelijk: het is een van de meest voorkomende oorzaken van letsel bij passagiers. In geval van een ongeluk zouden beide benen in de richting van het eigen gezicht klappen, waardoor ernstige verwondingen ontstaan. De gevaren die inherent zijn aan deze houding worden reëler als je bedenkt dat je door deze houding niet snel kunt gaan verzitten.

4. Zingen

De radio is een constante wanneer je in de auto zit. Of je hem aan zet om te luisteren naar een actualiteitenprogramma of muziek, het is geregeld een bron van afleiding die ten grondslag ligt aan ongelukken.

Let er maar op, wanneer er een liedje komt dat je leuk vindt, dan wordt je er uiteindelijk teveel door meegesleept, te afgeleid. Het wordt er allemaal nog veel gevaarlijker op wanneer meerdere mensen in de auto aan het zingen zijn, of wanneer je je ogen sluit op het moment dat hoge of lage noten te horen zijn. Vergeet niet dat er maar een fractie van een seconde voor nodig is om bij iets akeligs betrokken te raken.

5. Oordopjes in hebben of koptelefoons dragen

foto: pixabay.com

Of je het nou doet omdat je geen radio in de auto hebt of omdat je een intensere geluidsbeleving wilt hebben, oordopjes dragen onder het rijden is echt heel erg verkeerd. Wanneer je rijdt is het belangrijk dat je kunt kijken en horen wat er om je heen gebeurt. Een claxon ter waarschuwing niet horen kan de beslissende factor zijn.

Advertisement

6. Rijden met hoge hakken aan

foto: pixabay.com

Voeten zijn een actief onderdeel tijdens het rijden en is het dus heel belangrijk om het juiste schoeisel te dragen: dus hoge hakken in de ban! Door dit type schoen kan je gemakkelijk een ongeluk veroorzaken, vooral omdat het de gevoeligheid van je voet vermindert op het pedaal, waardoor je hem te diep of niet diep genoeg intrapt, of dat je hortend en stotend rijdt. Daarnaast het snel wisselen van pedaal lastiger zijn.

7. Jezelf aankleden in je auto

Als je een van die mensen bent die de tijd benutten die ze in de auto zitten om zich verder aan te kleden of op te maken, dan zou je je dag opnieuw moeten indelen en het juiste moment moeten zoeken om dit soort dingen te doen. Jezelf aankleden in de auto is niet alleen een bron van afleiding maar is het zo ook nog eens onmogelijk om je benen en armen te gebruiken die je nodig hebt om te rijden. Denk hierbij dan aan het aantrekken van een jasje bijvoorbeeld.

Advertisement

8. In gezelschap zijn van huisdieren.

foto: pexels.com

Huisdieren vallen zeker onder de schattigste afleidingsbronnen en waar we minder graag zonder willen. In de auto kan zich dit echter vertalen naar iets heel gevaarlijks. Hoe goed je je hond ook getraind hebt om rustig op de bijrijderstoel te zitten ligt het gevaar altijd op de loer, want dieren zijn overigens onvoorspelbaar die altijd reageren op instinct!

Het beste wat je kan doen is om hen indien mogelijk in veiligere omstandigheden te brengen of hen eraan te laten wennen dat ze in de achterbak moeten, of dat er iemand anders is die op hun kan letten.

Tags: Auto'sNuttig
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt