4 producten die je NOOIT zou mogen wassen voordat je ze eet

door Skip

19 Oktober 2018

4 producten die je NOOIT zou mogen wassen voordat je ze eet
Advertisement

In het dagelijks leven komen we in contact met een hele rijke variatie aan bacteriën en heeft de natuur ons daarom verschillende systemen gegeven die ons beschermen. Het immuunsysteem is een van de grootste die elke indringer neutraliseert die ons lichaam binnendringt. Dit wil echter niet zeggen dat we kunnen ontspannen en bacteriën zonder onderscheid te maken overal maar terecht laten komen! Er bestaan enkele goede gewoontes waarmee het mogelijk is besmetting te voorkomen. De simpelste van allemaal is dat je weet welke producten je eerst moet wassen en welke niet. Hier volgen zo meteen 4 producten die je altijd moet wassen.

Advertisement

1. Pasta

1. Pasta

Marco Verch/Flickr

Dit advies wordt meer gegeven vanuit een kooktechnisch perspectief dan om gezondheidsredenen. Het is niet bekend waar de gewoonte vandaan komt om pasta te spoelen, maar het kan gewoon echt niet! Door het wassen gaat het zetmeel ervan af en dan blijft de saus er niet meer aan plakken. Je kunt de pasta slechts in heel specifieke gevallen wassen, als je het dus wil toevoegen aan een koude salade of het wil opbakken in een pan.

Advertisement

2. Eieren

2. Eieren

Sommige mensen denken dat je eieren moet afspoelen voordat je ze in de koelkast zet. Maar in werkelijkheid worden eieren bedekt met een filmpje dat ze beschermt tegen bacteriën en krijgen dan vervolgens weer een nieuw beschermend vliesje. Als eieren dan worden gewassen dan verandert deze bescherming en worden ze vatbaar voor de actie van bacteriën.

Bron: https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/

3. Kippenvlees

3. Kippenvlees

PublicDomainPictures

Kippen zijn immuun voor vele ziektes die wel schadelijk, en sommige zelfs dodelijk zijn voor de mens. Hun vlees is dus een opvangplaats van bacteriën en denken veel mensen dat kip spoelen een oplossing is. Hartstikke fout! Zo komen bacteriën via water dat spettert, wat niet is te voorkomen, in de gootsteen terecht, op het aanrecht en misschien ook op het keukengerei en wordt een mogelijke besmetting alleen maar erger. Als je kip uit de verpakking hebt gehaald moet daarna je handen gaan wassen en moet je het direct gaan daarna gaan bereiden. De enige manier om kip te bacterievrij te maken is door het goed te garen!

4. Rood vlees

4. Rood vlees

Pixabay.com

Net zoals bij kip (dat hoe dan ook het risicovolst is), moet je ook al het ander vlees nooit afspoelen. Als je wil kan je met een servet het rode vleesvocht dat zich ophoopt in de verpakking verwijderen alvorens je overgaat tot de bereiding.

5. Champignons

5. Champignons

publicdomainpictures.net

Champignons absorberen vocht heel snel. Als je ze wil wassen maar ze niet direct wil gaan bereiden, droog ze dan met absorberend keukenpapiertje, anders verliezen ze hun stevigheid en smaak!

Advertisement

Laten we nu gaan kijken welke producten je koud water moet wassen.

Laten we nu gaan kijken welke producten je koud water moet wassen.

pxhere

1 Vruchten met niet-eetbare schil

1 Vruchten met niet-eetbare schil

Pixabay.com

Ook al zal je nooit de schil eten, zoals bij watermeloenen en meloenen, bacteriën vinden altijd een weg om van buiten naar binnen op het eetbare gedeelte te komen. Dus preventief en accuraat spoelen wordt zeer aanbevolen.

Advertisement

2. Vrucht met eetbare schil

2. Vrucht met eetbare schil

Personal Creations

Als je de schil wilt eten (zeer af te raden, ten zij je zeker weet dat het fruit een biologische oorsprong heeft), moet je dit fruit altijd wassen, ook al lijkt het schoon. Je kunt ten slotte nooit weten wie er allemaal heeft aangezeten en waar het mee in contact is gekomen.

3. Gedroogd fruit

3. Gedroogd fruit

Pixabay.com

Hoewel ze zonder schil worden verkocht, wordt gedroogd fruit vaak per gram verkocht. Dat betekent dat je dus nooit kunt weten waar ze in zijn bewaard om ze in te vervoeren of in te wegen. Ze wassen voor gebruik is altijd aan te bevelen.

Advertisement

3. Eten in blik

3. Eten in blik

Wikipedia

Voedselblikken worden opgestapeld in magazijnen en in containers, dus we hebben geen enkel idee waarmee ze in contact zijn gekomen. Net zoals bij de producten waarbij je de schil verwijdert kunnen de bacteriën aanwezig op het oppervlak gemakkelijk op je handen, het aanrecht en ten slotte op het eten komen. 't Zelfde verhaal geldt voor blikjes waar we onze lippen aan zetten. Spoelen is snel en makkelijk en dat een verschil kan maken!

Advertisement