Waarom moet je 39 miljoen dollar betalen voor minder dan 4 liter schorpioenengif en is dit de duurste vloeistof ter wereld? - Curioctopus.nl
x
Waarom moet je 39 miljoen dollar betalen…
Dit superjacht heeft als eerste een privéstrand en een tuin met een zwembad aan boord Onderzoekers zijn er eindelijk in geslaagd pezen en bindweefselbanden in 3D te printen: hier lees je hoe dat gaat

Waarom moet je 39 miljoen dollar betalen voor minder dan 4 liter schorpioenengif en is dit de duurste vloeistof ter wereld?

23 Oktober 2018 • Door Skip
5.546
Advertisement

Schorpioenengif is buiten dat het een van de onderdelen is van nachtmerries voor veel mensen, ook een vloeistof waar je heel rijk van kunt worden. Uitzonderlijk rijk zelfs! Deze stof, in het bijzonder dan de stof die in de stekel zit van de vijfstreepschorpioen (Leiurus quinquestriatus), is wel 39 miljoen per gallon waard (minder dan 4 liter).

Hoe komt het dat dit de duurste vloeistof ter wereld is?

De stoffen die aanwezig zijn in schorpioenengig worden natuurlijk niet gebruikt – zoals je misschien denkt – om vervelende mensen mee uit de weg te ruimen. Ze zijn namelijk heel handig in de medische wetenschap en spelen deze stoffen een hoofdrol in talloze experimenten over heel de wereld. Clorotoxine kan zich bijvoorbeeld binden aan enkele hersencellen en beenmergcellen waar kanker in zit, en helpt het bij het identificeren van het gezwel. Ook is schorpioenengif gebruikt om malaria weg te halen bij muggen. Daarnaast lijkt kaliotoxine botziekten bij muizen te hebben genezen en willen onderzoekers dit testen op mensen.

Dit maakt schorpioenengif allemaal heel erg gewild... jammer alleen dat het heel moeilijk te winnen is. Hierdoor gaat de prijs ontzettend omhoog.

De schorpioenen worden meestal met de hand "gemolken" zonder hen pijn te doen in een langzaam proces omdat je elke keer met super weinig gif zit. Bij elke sessie wordt er zo'n 2 milligram gif geëxtraheerd. Om je een idee te geven (mocht je het idee hebben rijk te willen worden door een schorpioen aan te schaffen) moet je je voorstellen dat je de stekel van je huisdiertje bijna 3 miljoen keer melken om aan een gallon te komen. En zou je gedurende het proces waarschijnlijk worden gestoken.

Op dit moment perfectioneren enkele onderzoekers een apparaat waarmee gif uit meerdere schorpioenen tegelijk kan worden gehaald zodat dit proces wat sneller gaat. Dan zal de prijs waarschijnlijk wat gaan zakken... misschien kunnen we voor vijf miljoen dan wel een flesje kopen...

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt