Wetenschappers waarschuwen dat vleesconsumptie met 90% moet dalen want anders zullen de gevolgen desastreus zijn

door Skip

25 Oktober 2018

Wetenschappers waarschuwen dat vleesconsumptie met 90% moet dalen want anders zullen de gevolgen desastreus zijn
Advertisement

We weten het nu wel: overmatig vlees eten en produceren is van negatieve invloed op het klimaat van deze aarde. Enkele onderzoekers van de Universiteit Oxford hebben een nieuw onderzoek gedaan naar de huidige voedingsmiddelenindustrie en welke impact dit heeft op het milieu. De resultaten liegen niet: we moeten beter letten op hoe vlees wordt geproduceerd en bewerkt en er minder van eten.

Niet alleen de houding ten opzichte van voeding moet veranderen, maar ook de landbouwmethodes om te voorkomen dat de bronnen op aarde nog verder raken uitgeput. Als zaken niet veranderen dan schatten de onderzoekers dat de mondiale bevolking voor 2050 te maken krijgt met nieuwe ziektes, droogte en voedselgebrek.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Het team onderzoekers werd geleid door Marco Springmann van het Oxford Martin-programma over de Toekomst van Voedsel en van de Nuffield-sectie Volksgezonheid aan de Oxford-universiteit. Volgens hen is het belangrijk dat we moeten blijven proberen om zoveel mogelijk de opwarming van de aarde onder de 1,5 °C te houden voordat de temperatuur ernstig gaat stijgen. Voedselproductie speelt een actieve rol in de klimaatverandering en draagt bij aan het verder uitputten van bronnen.

In westerse landen wordt het meeste vlees gegeten en wordt er om aan de vraag te voldoen, in de sectoren waar vlees van koeien, varkens en kippen wordt verwerkt, te veel gebruik gemaakt van mondiale hulpbronnen. Ongeveer een derde van het voedsel dat geproduceerd wordt gaat naar vee toe en komt niet op tafels te staan, allemaal waardevolle zaken (water, grond en elektriciteit) die worden gebruikt voor de productie van voedsel dat bestemd is voor een deel van de wereldbevolking.

Advertisement
Wikipedia

Wikipedia

Het is alleen mogelijk om dit probleem op te lossen als de (groeiende) bevolking  wordt geleerd om duurzaam na te denken over voeding door de vleesconsumptie met 90% te verminderen en door producten te kopen bij kleine coöperatieven of bij biologische bedrijven of dichtbij huis. Bovendien moeten ook landbouwmethodes zodanig veranderen dat ze vriendelijker zijn voor het milieu en wat erin leeft en dat ze minder grondstoffen verbruiken.

Oplossingen zijn er dus, ze moeten alleen in de praltijk worden gebracht en moeten we onze gewoontes een beetje aanpassen. In wezen staat het welzijn van de aarde waar we op wonen op het spel, en zouden we zonder de kostbare grondstoffen en bronnen niet kunnen leven.

Advertisement