Twee designers maken een generator die drinkwater uit de lucht haalt en zij krijgen er als beloning 1,5 miljoen dollar voor

door Skip

02 November 2018

Twee designers maken een generator die drinkwater uit de lucht haalt en zij krijgen er als beloning 1,5 miljoen dollar voor
Advertisement

Water is een kostbaar goed waar niet iedereen over beschikt. Ongeveer 2,1 miljard van de wereldbevolking beschikt er niet direct over of heeft geen drinkbaar water. Bovendien schatten ze bij het Kantoor van de Landelijke Inlichtingendienst in Amerika dat de waterbehoefte 40% groter zal zijn dan er geleverd kan worden. Twee designers hebben het toestel Skywater ontworpen dat schoon water uit de lucht kan halen. Daarmee hebben zij de vooraanstaande Water Abundance XPrize award gewonnen en 1,5 miljoen dollar gekregen. Met wat zij ontwikkeld hebben kunnen 100 mensen in hun dagelijkse waterbehoefte worden voorzien, en hoeft de portemonnee er niet onder te lijden. En het milieu evenmin.

Advertisement
The Skysource/Skywater Alliance

The Skysource/Skywater Alliance

Wil je de Water Abundance XPrize krijgen, waarmee overigens voor het eerst werd begonnen in 2016, moet je proberen de problemen op te lossen die te maken hebben met de waterbeschikbaarheid en de toegang tot water voor iedereen op aarde. De meest innovatieve ideeën waarmee water uit de lucht is te halen en dan minstens 2 liter water, allemaal voor niet meer dan twee cent per liter, daar wordt een prijs voor uitgereikt. Een team van designers uit Californië, de Skysource/Skywater Alliance, met aan het hoofd de ontwerpers David Hertz en Rich Groden, heeft een prijs gewonnen met hun Skywater.

Advertisement
Skywater® Atmospheric Water Generator

Skywater® Atmospheric Water Generator

Met Skywater wordt het werk van een wolk nageaapt. Het verzamelt hete lucht, koelt die, en slaat de condens die ontstaat op in een opslagtank. Hiervoor is echter behoorlijk wat stroom nodig, dus wordt er naast de Skywater nog een toestel gezet, namelijk eentje die biomassa kan omzetten in gas. De energiekosten zijn relatief bekeken, lager. Dit toestel kan worden gevuld met restproducten zoals hout en kokosnootschillen en kan het bovendien biochar maken, een koolstof-achtige stof die kan worden gebruikt als mest voor planten.

De twee toestellen, die al zijn gemaakt vormen samen een nieuw systeem WeDew, een milieuvriendelijke technologie, waar we van hopen dat ze snel op die plekken in de wereld kunnen worden neergezet waar water nog heel kostbaar is.

Advertisement