Er is een 2.400 jaar oud Grieks schip gevonden dat nu al is omgedoopt tot het schip van Odysseus - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Er is een 2.400 jaar oud Grieks schip…
Deze 20 vrouwen drukten een stempel op een tijdperk, maar zal je hen waarschijnlijk nooit in geschiedenisboeken hebben gezien Het IQ van de mens daalt ieder jaar en waar dat allemaal mogelijk door zou kunnen komen

Er is een 2.400 jaar oud Grieks schip gevonden dat nu al is omgedoopt tot het schip van Odysseus

Door Skip Tromp de Haas
1.571
Advertisement

Er is een plaats op deze aarde waar we maar weinig van af weten en waar de oudste schatten verborgen liggen, namelijk de bodem van de zee. Alle bodems van alle zeeën en oceanen over heel de aarde. De zoveelste vondst bevestigt dit maar weer eens en is er een record verbroken wat betreft archeologische vondsten. Op de bodem van de Zwarte Zee is een schip gevonden dat na een eerste koolstofdatering het oudste gevonden schip ooit is. Een Grieks schip dat meer dan tweeduizend jaar oud is.

Het 23 meter lange wrak stamt uit de vierde eeuw voor Christus en is gevonden op de bodem van de Zwarte Zee op enkele kilometers buiten de Bulgaarse kust. Met een houtfragment dat op de zeebodem gevonden is kon door middel van koolstofdatering worden bepaald dat het schip 2400 jaar oud is.

Het is vandaag nog mogelijk om het schip te zien liggen op dezelfde positie als toen van tweeduizend jaar geleden. Dat kan doordat er op de zeebodem daar weinig zuurstof is, dit geldt bijna alleen voor de Zwarte Zee. Ondanks dat het relict al zou oud is, kan je wel stellen dat het hartstikke goed bewaard is gebleven.

Het schip is het oudste dat ooit is gevonden door de mens. Hoogleraar Jon Adams, hoofdonderzoeker van de Black Sea M.AP. zegt erover: "Het is een schip dat de klassieke oudheid en daarna intact heeft overleefd, onder een laag water van tweeduizend meter diep. Dit hadden we nooit voor mogelijk kunnen houden." Zulke schepen kon je eerst alleen zien op oude Griekse keramieken zoals de 'sirenen vaas' waar Odysseus op staat afgebeeld die zich verzet tegen zingende verleidelijke wezens.

De mast van het schip op de bodem van de Zwarte Zee is identiek aan het schip op de vaas. Vandaar dat er mensen zijn die suggereren dat het om het schip gaat waarop de held uit de Klassieke Oudheid naar de plaatsen werd gebracht waar hij zich in zijn gevaarlijke avonturen stortte.

De vondst heeft de naam gekregen van het Black Sea M.A.P. het project dat als doel heeft de bodem van de tussen Europa en Azië geklemde zee af te speuren. Omdat de omgeving zo zuurstofarm is konden in het verleden al eerder wrakken en andere oeroude voorwerpen worden gevonden die perfect bewaard zijn gebleven. Er zijn bijvoorbeeld op de plek van het Griekse vaartuig eerder al 60 schepen gevonden.

Volgens experts is het schip gezonken als gevolg van een storm. Wat er met het wrak gaat gebeuren is niet zeker, maar zullen ze het waarschijnlijk laten liggen op de bodem van de Zwarte Zee. Het gevaarte naar de oppervlakte brengen zou betekenen dat het onherstelbaar beschadigd raakt en dat een meer dan tweeduizend jaar oude vondst uiteenvalt. Vind jij dit ook niet de beste keus?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt