Volgens nieuw onderzoek zouden alle mensen met blauwe ogen afstammen van dezelfde voorouder - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Volgens nieuw onderzoek zouden alle…
Wetenschappers proberen zonne-energie te Een vrouw legt elegant het zwijgen op aan degenen die haar verwijten dat ze een echtgenoot heeft die te knap is voor haar lichaam

Volgens nieuw onderzoek zouden alle mensen met blauwe ogen afstammen van dezelfde voorouder

Door Skip Tromp de Haas
6.171
Advertisement

Als je blauwe ogen hebt dan is je familie veel groter dan je denkt. Grofweg zijn alle mensen met blauwe ogen op aarde familie van je. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat mensen die deze eigenschap hebben afstammen van een enkele voorouder. Hij of zij leefde ongeveer 6000 jaar geleden; het is dus onwaarschijnlijk dat je kunt rekenen op een extra oom of tante. Onderaan volgen alle andere wetenswaardigheden over mensen met blauwe ogen.

Alles vanwege een "fout". Blauwe ogen zijn het resultaat van een mutatie in de genen. Onderzoekers van de subfaculteit Cellulaire en Moleculaire Geneeskunde van de Universiteit Kopenhagen hebben ontdekt dat iedereen eerst bruine ogen hadden voordat degene met de mutatie verscheen. De fout bevindt zich in het gen OCA2, dat invloed heeft op de kleur van je huid en ogen. Het gevolg van de mutatie is dat het gen gedeeltelijk wordt "uitgeschakeld" waardoor de iris er licht uitziet. Slechts 17% van de bevolking heeft blauwe ogen tegenover 55% van mensen die bruine ogen hebben.

Gevoeligheid voor licht. Mensen met lichte ogen zijn vaak overgevoelig voor licht omdat het lichtgekleurde oog geen melanine bevat, een stof die ogen beschermt tegen beschadiging door fel licht.

Nachtzicht. Daar staat dan wel tegenover dat mensen met lichte ogen beter kunnen zien in het donker, omdat door het gebrek aan melanine er meer licht in het oog kan binnenkomen, ook wanneer de lichtsterkte in de omgeving nagenoeg nul is.

Rode ogen. Het probleem van mensen met blauwe ogen is dat ze op foto's vreemde rode ogen hebben. Dat komt doordat er meer licht naarbinnen komt in de lichte iris. Het rode-ogeneffect ontstaat doordat er licht wordt teruggekaatst naar de lens.

Hogere pijngrens. Bij een onderzoek is er waargenomen hoe vrouwen met blauwe ogen meer pijn kunnen verdragen. Tijdens het bevallen voelen vrouwen met blauwe ogen vaak minder pijn dan mensen met donkere ogen.

Het syndroom van Waardenburg. Een van de oorzaken waarom mensen blauwe ogen kunnen hebben. Bij deze aandoening horen verschillende pigmentatiestoornissen en treedt het tegelijkertijd op bij doofheid.

Bronnen:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt