Volgens nieuw onderzoek zouden alle mensen met blauwe ogen afstammen van dezelfde voorouder

door Skip

10 November 2018

Volgens nieuw onderzoek zouden alle mensen met blauwe ogen afstammen van dezelfde voorouder
Advertisement

Als je blauwe ogen hebt dan is je familie veel groter dan je denkt. Grofweg zijn alle mensen met blauwe ogen op aarde familie van je. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat mensen die deze eigenschap hebben afstammen van een enkele voorouder. Hij of zij leefde ongeveer 6000 jaar geleden; het is dus onwaarschijnlijk dat je kunt rekenen op een extra oom of tante. Onderaan volgen alle andere wetenswaardigheden over mensen met blauwe ogen.

via sciencedaily.com

Advertisement
 Talles Alves/Unsplash

Talles Alves/Unsplash

Alles vanwege een "fout". Blauwe ogen zijn het resultaat van een mutatie in de genen. Onderzoekers van de subfaculteit Cellulaire en Moleculaire Geneeskunde van de Universiteit Kopenhagen hebben ontdekt dat iedereen eerst bruine ogen hadden voordat degene met de mutatie verscheen. De fout bevindt zich in het gen OCA2, dat invloed heeft op de kleur van je huid en ogen. Het gevolg van de mutatie is dat het gen gedeeltelijk wordt "uitgeschakeld" waardoor de iris er licht uitziet. Slechts 17% van de bevolking heeft blauwe ogen tegenover 55% van mensen die bruine ogen hebben.

Gevoeligheid voor licht. Mensen met lichte ogen zijn vaak overgevoelig voor licht omdat het lichtgekleurde oog geen melanine bevat, een stof die ogen beschermt tegen beschadiging door fel licht.

Nachtzicht. Daar staat dan wel tegenover dat mensen met lichte ogen beter kunnen zien in het donker, omdat door het gebrek aan melanine er meer licht in het oog kan binnenkomen, ook wanneer de lichtsterkte in de omgeving nagenoeg nul is.

Advertisement

Rode ogen. Het probleem van mensen met blauwe ogen is dat ze op foto's vreemde rode ogen hebben. Dat komt doordat er meer licht naarbinnen komt in de lichte iris. Het rode-ogeneffect ontstaat doordat er licht wordt teruggekaatst naar de lens.

Hogere pijngrens. Bij een onderzoek is er waargenomen hoe vrouwen met blauwe ogen meer pijn kunnen verdragen. Tijdens het bevallen voelen vrouwen met blauwe ogen vaak minder pijn dan mensen met donkere ogen.

Het syndroom van Waardenburg. Een van de oorzaken waarom mensen blauwe ogen kunnen hebben. Bij deze aandoening horen verschillende pigmentatiestoornissen en treedt het tegelijkertijd op bij doofheid.

Bronnen:

Advertisement