Het mysterie van de verdwenen sokken: de wetenschappelijke formule die erin voorziet dat ze in de wasmachine verdwijnen

Janine image
door Janine

16 December 2022

Het mysterie van de verdwenen sokken: de wetenschappelijke formule die erin voorziet dat ze in de wasmachine verdwijnen
Advertisement

Bij elke was altijd de gebruikelijke vraag: komen al onze sokken weer uit de wasmachine? Er zijn talloze memes en grappen die zich over de afgelopen decennia hebben verspreid om de situatie op te lossen, maar vaker wel dan niet is de vraag echt serieus: waar blijven de sokken als ze de wasmachine in gaan? Zwarte gaten, weefseletende machines, er zijn vele vermoedens, maar het is echt moeilijk te voorspellen wat er met ons wasgoed is gebeurd als we het deurtje van de wasmachine weer openen.

Maar wat gebeurt er met onze sokken als ze verloren gaan in de was? Misschien zijn ze vast komen te zitten in het filter of zijn ze verloren gegaan in de leidingen, we kunnen ze vaak niet meer vinden. Een groep wetenschappers lijkt nu een formule te hebben ontwikkeld om hun verdwijning te voorspellen.

via Mirror

Een bekend merk van huishoudelijke apparaten heeft opdracht gegeven voor een studie om een ​​nieuw model wasmachine te lanceren, waardoor het mysterie van het verdwijnen van sokken tijdens het wassen lijkt te zijn opgelost. Psycholoog Simon Moore en statisticus Geoff Ellis hebben in feite een formule ontwikkeld, de "Socks Loss Index" genaamd, die misschien zou kunnen voorspellen hoe groot de kans is dat ze verdwijnen. Bij de ontwikkeling ervan werd rekening gehouden met verschillende factoren: het aantal mensen in het gezin en sokken in de was, hoeveelheid wasgoed.

Advertisement
Pixabay - not the actual photo

Pixabay - not the actual photo

De formule is gebaseerd op het verdwijnen van sokken en is: (L(pxf)+C(txs))-(P x A). Het onderzoeksteam ondervroeg 2.000 mensen om hun wasgewoonten te achterhalen en ontdekte dat de complexiteit van de lading en het aantal sokken per wasgoed de belangrijkste oorzaken van sokkenverlies kunnen zijn. De resultaten van het onderzoek toonden aan dat de belangrijkste oorzaken van het verlies van sokken het vallen van de kledingstukken achter de radiatoren tijdens het drogen of onder het meubilair waren, maar ook een fout bij het wassen of bij het drogen.

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Op basis van deze resultaten zijn vier psychologische thema's ontwikkeld om het verliezen van sokken te verminderen:

  • visueel bewustzijn: meer aandacht besteden aan het vinden van verloren kleding, ons niet beperken tot de plaatsen waar we ze verwachten te vinden;
  • bevestigingsvooroordeel: als we onszelf ervan overtuigen dat er geen verloren sokken zullen zijn, zullen we ze niet zien;
  • verantwoordelijkheid: meer aandacht besteden aan de was;
  • fouten of nalatigheid: we moeten de sokken verzamelen als we ze op de grond vinden of er meer aandacht aan besteden als we ze opbergen.

Kortom, een oplossingsformule voor het mysterie van de verloren sokken.

Advertisement