Ontdekking van zoet water onder de Atlantische Oceaan: het zou de redding van de planeet kunnen zijn

Janine image
door Janine

22 Juni 2022

Ontdekking van zoet water onder de Atlantische Oceaan: het zou de redding van de planeet kunnen zijn
Advertisement

Het mariene universum is een grotendeels onontgonnen ruimte voor de mens, bedenk dat we er momenteel slechts 5% van weten. Er zijn daarom veel geheimen en mysteries die de zee voor ons verbergt en veel verrassingen die het voor ons in petto heeft.

Onlangs is na een nieuw onderzoek naar de zeebodem voor de noordoostkust van de Verenigde Staten, een werkelijk merkwaardige ontdekking gedaan: een enorme laag gedeeltelijk zoet water zat vast in poreuze sedimenten die onder de oceaan liggen.

Laten we samen de details van deze ongelooflijke vondst ontdekken.

via Nature

Advertisement
Università Columbia

Università Columbia

De vondst bevindt zich onder de Atlantische Oceaan aan de noordoostkust van de Verenigde Staten. Het is een zoetwater aquifer die een beetje brak wordt in contact met het zoute water. De vondst is toe te schrijven aan het Amerikaanse onderzoeksteam onder leiding van wetenschappers van de Columbia University in New York.

Uit de eerste onderzoeken blijkt dat het de grootste formatie van deze soort is die ooit in de wereld is gevonden. In feite strekt de watervoerende laag zich uit over ongeveer 350 kilometer.

De studie suggereert ook dat watervoerende lagen die in alle opzichten vergelijkbaar zijn met deze, waarschijnlijk voor veel andere kusten in de wereld worden gevonden en de bron kunnen zijn van water dat nodig is voor extreem droge gebieden.

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Om het te identificeren, detecteerden de wetenschappers de signalen van elektrische geleidbaarheid van water voor de kust. Dit komt omdat zeewater elektromagnetische golven beter geleidt dan zoet water, en daarom was het mogelijk om zijn grenzen te traceren.

Het was al eens voorgekomen dat in de jaren zeventig bij zoekacties door oliemaatschappijen sporen van zoet water naar boven kwamen.

Omdat ze een korte uitleg willen geven over hoe zo'n aquifer wordt gevormd, verduidelijken de wetenschappers dat onderzees water over de hele wereld een laag zoutgehalte heeft, maar de specifieke afmetingen zijn niet bekend. Voor het recent ontdekte bassin wordt aangenomen dat de formatie tussen 15.000 en 20.000 jaar geleden is ontstaan. In feite zou het zoete water in natuurlijke holtes zijn opgesloten.

Kende je dit specifieke kenmerk van de oceanen?

Advertisement