Radiosignaal gedetecteerd in de ruimte vergelijkbaar met een hartslag op een miljard lichtjaar van de aarde

Janine image
door Janine

17 Juli 2022

Radiosignaal gedetecteerd in de ruimte vergelijkbaar met een hartslag op een miljard lichtjaar van de aarde
Advertisement

De maand juli 2022 lijkt een bijzonder vruchtbare maand te zijn geweest voor de studie van de ruimte. Er zijn veel ontdekkingen, innovaties en onderzoeken geweest waardoor wetenschappers en gepassioneerden de lucht, sterrenstelsels en ruimte hebben kunnen zien, met een ander licht, bijna alsof ze op de eerste rij zaten.

Onlangs werd namelijk een mysterieuze radio-explosie gedetecteerd, die een geluid produceerde dat leek op een hartslag. Volgens astronomen lijkt het signaal afkomstig te zijn van een sterrenstelsel op een miljard lichtjaar afstand van de aarde, maar de locatie en oorzaak zijn nog onbekend. Laten we eens kijken wat er is gebeurd.

via Nature

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Volgens onderzoeksrapporten lijkt het erop dat een bepaalde en aanhoudende FRB, oftewel snelle radio-uitbarsting, is geïdentificeerd door wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology, aan de McGill University.

Het team beschreef een radiosignaal dat met ongelooflijke regelmaat flitst. FRB's zijn intense uitbarstingen van radiogolven van nog onbekende astrofysische oorsprong die enkele milliseconden duren en zelden worden herhaald.

Radio-uitbarstingen zijn snel en onverwacht en vaak moeilijk waar te nemen.

Het hulpmiddel dat wordt gebruikt om ze te lokaliseren, is een radiotelescoop genaamd het Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment, of CHIME, bij het Dominion Radio Astrophysical Observatory in British Columbia, in Canada. Deze telescoop, die sinds 2018 in gebruik is, observeert de lucht en is, naast snelle radioflitsen, gevoelig voor radiogolven die worden uitgezonden door waterstof op grote afstand van het universum.

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Astronomen die CHIME gebruikten, zagen op 21 december 2019 iets dat meteen hun aandacht trok: een snelle radio-ontploffing, heel anders dan de andere.

Het signaal, FRB 20191221A genaamd, duurde tot drie seconden, ongeveer 1000 keer langer dan typische snelle radio-uitbarstingen, astronomen identificeerden radiogolven die zich elke 0,2 seconden herhalen in een duidelijk, periodiek patroon als een kloppend hart.

Het onderzoeksteam weet niet precies uit welk sterrenstelsel de explosie is ontstaan ​​en zelfs de schatting van de afstand van een miljard lichtjaar is "zeer onzeker".

Had je al gehoord over deze ontdekking?

Advertisement