Waarom zijn we in een slecht humeur als het slecht weer is? De wetenschap heeft een antwoord

Janine image
door Janine

05 Oktober 2022

Waarom zijn we in een slecht humeur als het slecht weer is? De wetenschap heeft een antwoord
Advertisement

Heel vaak, vooral in de herfst- en wintermaanden, komt het voor dat we wakker worden met een slecht humeur zonder te begrijpen waarom. Hierdoor kun je de dag niet rustig doorbrengen. Het zou mooi zijn als we altijd verlicht werden door de zonnestralen, met een blauwe lucht zonder een wolk aan de hemel, maar het zou ons vooral veel gelukkiger en vrolijker maken, in tegenstelling tot een sombere dag, die in plaats daarvan ons karakter volledig lijkt te veranderen.

Slecht weer zorgt ervoor dat we een slecht humeur krijgen. Laten we eens kijken hoe het mogelijk is dat het weer onze stemming zo kan beïnvloeden. De wetenschap legt het uit.

via Asploro

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Het weer beïnvloedt ons humeur. Meestal voelen we ons bij slecht weer moe en snel geïrriteerd, terwijl de aanwezigheid van de zon ons veel gelukkiger maakt en we meer geneigd zijn om te socializen. Dit komt omdat de zonnestralen de afgifte, door ons lichaam, van chemische stoffen vergemakkelijken die ons in staat stellen ons goed te voelen en een goed humeur te bevorderen. Slecht weer daarentegen kan ons humeur negatief beïnvloeden, waardoor we ons verdrietig voelen, maar ook moe en slaperig. Bovendien beïnvloedt het heel vaak ook het fysieke welzijn. Een van de meest voorkomende praktijken - maar niet altijd mogelijk - als het regent of de lucht bewolkt is, is om in bed te blijven slapen.

Al deze effecten kunnen zelfs een voorbode zijn en worden gevoeld voordat het weer verandert. Volgens studies kunnen ze twee dagen eerder worden gevoeld en duren totdat het weer stabiliseert.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Er zijn natuurlijke remedies waarmee je een goed humeur kunt krijgen. Als het slechte weer je chagrijnig maakt, moet je dit tegengaan door de plaatsen waar we meer uren doorbrengen, dus voornamelijk thuis en op kantoor, te veranderen in gezellige plekken, door wat kleur te introduceren die tegenwicht kunnen bieden aan het grijs van de lucht, zoals felkleurige kussens of een ander object waar je vrolijk van wordt en je laat glimlachen.

Een onfeilbare methode om deze gemoedstoestand tegen te gaan, is fysieke activiteit omdat het tevredenheid en sereniteit bevordert, je in staat stelt om al die negatieve percepties kwijt te raken. Het belangrijkste advies van de wetenschap is echter om altijd gebruik te maken van de zonnestralen om een ​​wandeling te maken, dit maakt iedereen veel serener.

Heb jij ook een slecht humeur als het slecht weer is?

Advertisement