Oud netwerk van verloren steden in de Amazone ontdekt: nieuws dat de geschiedenis verandert

Janine image
door Janine

11 Juni 2022

Oud netwerk van verloren steden in de Amazone ontdekt: nieuws dat de geschiedenis verandert
Advertisement

De wereld is een grenzeloze uitgestrektheid van land en water waarvan we maar een klein deel kennen. Het volstaat te zeggen dat we iets meer dan 5% van de zee hebben kunnen bestuderen en verkennen.

Wat het vasteland betreft, ondanks dat we het grootste deel ervan in kaart kunnen brengen, worden we elke dag geconfronteerd met nieuwe ontdekkingen, nieuwe archeologische overblijfselen, die het beeld dat we van de wereld hadden definitief ontwrichten.

Het gebeurde in mei 2022 in Bolivia, waar een netwerk van oude nederzettingen werd ontdekt, gebouwd tussen 500 en 1400 na Christus.

Wat betekende deze vondst?

via Nature

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Deze ontdekking, aangekondigd in het tijdschrift Nature, betreft het zuidwestelijke deel van de Amazone, dat tot nu toe dunbevolkt was in de pre-Columbiaanse tijd.

Wat werd gevonden, werd geïdentificeerd onder lagen vegetatie en werd prompt in 3D in kaart gebracht met behulp van een laser-scansysteem, de LiDAR, dat aan boord van drones en helikopters werd vervoerd. Het auteurschap van de studie is te danken aan onderzoekers van het Duits Archeologisch Instituut en de Universiteit van Bonn, in samenwerking met de Universiteit van Exeter in Groot-Brittannië.

De overblijfselen getuigen van een duurzaam verstedelijkingsproces, met bijzondere aandacht voor de natuur. Het zijn compleet verloren steden, met straten, kanalen en imposante bouwwerken.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Het is een ware omwenteling voor het Amazonegebied zoals we het ons altijd hebben voorgesteld. Het zou dus niet langer een ongerept landschap zijn, maar de plek van een oude verstedelijking.

Lange tijd werd vermoed dat pre-Columbiaanse samenlevingen zich in de Boliviaanse Amazone hebben gevestigd, maar het bewijsmateriaal was altijd verborgen geweest door de dichte vegetatie.

Deze ontdekking is, net als vele andere, te danken aan het gebruik van LiDAR. De technologie, voor het eerst ontwikkeld in de jaren zeventig voor verkenning van de ruimte, heeft zich in de loop der jaren bewezen als een waardevol hulpmiddel voor alle archeologen die landschappen doorzoeken op zoek naar nederzettingen die in de loop van de tijd zijn verdwenen. De mogelijkheid om te scannen en door dichte vegetatie te kijken, heeft daarom de ontdekking van dit oude netwerk van steden mogelijk gemaakt.

Is je idee van de Amazone als ongerept land veranderd na het lezen van dit nieuws? Wat denk jij?

Advertisement