Onderzoekers hebben een lichaamseigen kankercellendoder gevonden en proberen ze daar iets mee te doen

door Skip

15 November 2018

Onderzoekers hebben een lichaamseigen kankercellendoder gevonden en proberen ze daar iets mee te doen
Advertisement

In de laatste acht jaar hebben onderzoekers van de Northwestern University in Illinois (V.S.) het menselijk genoom en de moleculen met regulerende rol geanalyseerd die aanpassingen doen op de zogenaamde allosterische plek die een eiwit of een enzym bevat. Dit is allemaal gedaan in een poging om een nieuw systeem te vinden om kanker te overwinnen. De groep geleerden heeft een mogelijk onfeilbare manier ontdekt om kankercellen te vernietigen en wel door kleine RNA-moleculen te maken, sIRNA's genoemd. Deze hebben als taak genen te dwarsbomen die snel groeiende kwaadaardige cellen verspreiden terwijl gezonde cellen zoveel mogelijk ongemoeid worden gelaten.

Advertisement
zzzi zeth/flickr

zzzi zeth/flickr

De afkorting siRNA staat voor "klein interfererend ribonucleïnezuur" en dat zijn kleine fragmentjes dubbelgestrengd RNA. De door Marcus Peter geleide groep onderzoekers heeft deze belangrijke moleculen onderzocht om uit te zoeken hoe deze cellen in actie kunnen komen tegen kankercellen. Uit hun onderzoek komt naar voren dat deze moleculen giftig kunnen zijn voor kwaadaardige cellen en dat deze laatstgenoemden dus kapot kunnen worden gemaakt door middel van zelfdestructie. Het gaat in het bijzonder om de sequenties van 6 nucleotiden in de siRNA-moleculen, die ook wel de noemer Dise hebben gekregen, m.a.w. Death By Induced Survival en die dus grof vertaald "Aanzetten tot Doden om te kunnen Overleven." Peter en zijn team hebben deze sequenties aangewezen als zijnde de uitvoerders van deze vernietiging en zelfvernietiging. Voor hun onderzoek hebben de wetenschappers nader gekeken naar de nucleotiden die niet worden omgezet in eiwitten (niet gecodificeerde eiwitten dus). Deze worden door het menselijk lichaam zelf aangemaakt ten behoeve van de genenregulatie. Er werd ontdekt dat de Dise zich aan de uiteinden bevonden van de RNA-strengen die de kanker doden. Overigens troffen ze Dise ook verweven aan in de eiwitcodificerende sequenties die in heel het genenpakket zitten van de mens.

Advertisement
MSeas/flickr

MSeas/flickr

Marcus Peter en de zijnen geloven dat in elke cel in ons lichaam DISE geprogrammeerd zit dat ons beschermt tegen kanker. De manier waarop dat gebeurt is nog maar een maand geleden onderzocht met een nieuwe studie. In dit onderzoek hebben ze geobserveerd hoe een grotere RNA-streng (die codificeert voor CD95L, een eiwit dat de cycli van celdood regelt) wordt opgehakt in meerdere siRNA's. Door middel van experimenten hebben ze laten zien dat ditzelfde systeem kan worden gebruikt om 3% van het codificerend RNA om te zetten in Dise-eiwitten. Al hun onderzoeken tonen aan dat de huidige behandelingen niet goed werken omdat hierbij slechts één gen wordt betrokken terwijl er juist meerdere genen tegelijkertijd zouden moeten worden gedwarsboomd. Daarom zouden siRNA DISE moleculen kunnen bijdragen aan een mogelijke genezing van kanker zonder dat daar chemotherapie voor nodig is.  Deze moleculen zijn tenslotte van nature geprogrammeerd om kwaadaardige cellen te doden. Na al het vorswerk zitten Peter en zijn team na te denken erover of ze dit molecuul kunstmatig kunnen maken, het sterker te maken dan degene die het lichaam zelf aanmaakt zodat kanker kan overwonnen bij mensen die dit hebben.

De onderzoekers aan de Northwestern hebben de afgelopen 8 jaar puik onderzoekwerk afgeleverd. We hopen dat ze hun onderzoek kunnen afmaken teneinde een oplossing te vinden voor de ziekte van onze tijd.

Bronnen:

  • https://www.cell.com/trends/cancer/fulltext/S2405-8033(17)30219-4?_return;
  • https://www.nature.com/articles/s41467-018-06526-1#Abs1;
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2162253116300373;
  • https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15384101.2017.1383576;
  • https://elifesciences.org/articles/38621;

Advertisement