Steeds meer mensen in Zweden laten een chip plaatsen in hun hand. Waarom eigenlijk?

door Skip

14 November 2018

Steeds meer mensen in Zweden laten een chip plaatsen in hun hand. Waarom eigenlijk?
Advertisement

Steeds meer mensen in Zweden hebben zich laten chippen sinds de lente van 2018. Het is mogelijk om onderhuids een kleine chip aan te brengen tussen duim en wijsvanger die als vervanger kan dienen voor elk digitaal of elektronisch ding dat we doorgaans bij ons hebben. Denk hierbij aan creditcards, id-kaart, tickets en in sommige gevallen zelfs sleutels. In het eerste jaar lieten slechts 100 mensen deze kleine ingreep doen en is dat aantal nu gestegen naar ongeveer vierduizend mensen en neemt dit aantal nog steeds toe. Maar wat is dit dan allemaal precies en hoe kan dit stukje technologie mensen helpen?

Advertisement

Wat weten we precies over deze chip?

  • Hij kost $ 180 inclusief plaatsing en is deze procedure bij enkele bedrijven gratis voor werknemers
  • Hij is zo groot als een rijstkorrel
  • Hij vervangt identiteitsbewijzen, bankpassen, elektronische tickets en bepaalde soorten digitale sleutels. Betalen is mogelijk door gewoon je hand in de buurt van de betaalterminal te houden.
  • Hij heeft geen gps-chip en kan je dus op een geen enkele manier worden opgespoord

Advertisement
  • Er staat alleen passieve informatie op en kan het niet bij informatie die op andere apparaten staan.
  • Het is veilig. Zo werkt hij alleen als hij enkele centimeters is verwijderd van de lezer, dus loop je ook niet het risico dat criminelen bij deze informatie kunnen of dit stelen. De enige manier is... om je hand af te hakken!

Zoals je kunt zien op de afbeeldingen is de chip helemaal onzichtbaar en is de operatie simpel en (bijna) pijnloos. Het apparaatje wordt via een holle naald ingebracht en hoef je er dus niet voor onder het mes.

Zoals misschien wel is voor te stellen is deze uitvinding uitgebreid bekritiseerd door sceptici, die in deze technologie een vorm van controle zien door multinationals. Onderwerp van discussie is onder andere het gevoelige thema de verspreiding van gevoelige gegevens en de mogelijkheid dat deze chips zijn voorzien van gps zodat bedrijven kunnen zien waar hun werknemers zich bevinden. Natuurlijk lijken deze verhalen op complotdenken en samenzweringstheorieën. Op dit moment staan de beoogde bedoelingen die de maker van deze technologie heeft, heel ver af te staan van wat veel mensen vrezen.

Op dit moment heeft de chip als enige doel om het leven er makkelijker op te maken door mensen het gewicht te besparen van kostbare papieren en persoonlijke eigendommen. Want uiteindelijk is het gemak van het alles letterlijk 'bij de hand hebben' iets waar je niet omheen kunt. Het aantal mensen dat al besloten heeft om slechts in een jaar al aan het project mee te doen is daar een bewijs van.

Misschien zien we over een paar jaar deze chips overal ter wereld en zullen we hard lachen om de complottheorieën en om het idee dat het controlemiddel is dat vele mensen hebben vermoed... of misschien toch niet? 

Advertisement