6 redenen waarom je op sommige plekken in huis zeolietstenen zou moeten neerleggen

door Skip

18 November 2018

6 redenen waarom je op sommige plekken in huis zeolietstenen zou moeten neerleggen
Advertisement

Zonder al teveel in details te gaan uitweiden over de scheikundige details is het enige wat je hoeft te weten over zeoliet dat het een mineraal is met een uitzonderlijk absorberend vermogen. Dit is allemaal mogelijk door de opbouw van de micro-poreuze kristallen, waarbij de grote ruimtes die tussen de kristallen zitten, kenmerkend is.

Deze eigenschappen maken van zeoliet de perfecte steen om enkele typische probleempjes die zich voordoen in huizen die worden bewoond, namelijk vieze geurtjes. Ja, het is zeker zo dat er tegenwoordig een grote variatie aan producten in de handel te krijgen is om van nare geurtjes af te komen, maar in bijna alle gevallen komen hier chemische stoffen aan te pas die niets meer doen dan alleen alles te verhullen met een zwaar parfum. Zeoliet is een uitstekende oplossing voor degene die geen chemische producten wil gebruiken of voor degene bij wie dit niet mogelijk is vanwege kinderen, huisdieren of mensen met astma.

Advertisement

6 goede redenen om zeoliet in je huis te gebruiken

6 goede redenen om zeoliet in je huis te gebruiken

amazon.com

 1. Geurtjes van huisdieren
  We zijn ontzettend dol op onze huisdieren, maar om ervoor te zorgen dat het ook prettig in huis blijft moeten we absoluut wel op een paar dingen letten bij het schoonmaken. Denk aan vaak stofzuigen, eventuele spreien vervangen die op banken liggen en onze viervoetige vrienden borstelen. Als dit allemaal niet voldoende mocht zijn, plaats dan een paar zeolietstenen in de buurt van waar de onprettige geurtjes vandaan komen, zoals de kattenbak of de mand van de hond.

 2. Rookgeur
  De geur van sigarettenrook wegkrijgen uit huis is heel lastig omdat muren en vloerkleden de slechte geur absorberen. Om te proberen ervan af te komen kan je een schaaltje met zeolieten neerzetten in de ruimte waar de geur het sterkst is of deze het hinderlijkst is, zoals de slaapkamer.
   
 3. Schimmel
  Zeoliet is zeer effectief in vochtige ruimtes omdat het de waterdampen absorbeert in en ook de typische geur van schimmel. Hoewel het zeer moeilijk is om de geur te verwijderen uit kelders en garages, kan zeoliet wel de meest natuurlijke oplossing zijn.

 4. Afval Als je niet over de mogelijkheid beschikt om je afval op een balkon te zetten of sowieso buiten je huis, dan is er misschien de behoefte wel om de nare geurtjes die hier van af komen te neutraliseren. Bij afval wordt het afgeraden om geen parfums te gebruiken die te sterk zijn, omdat je zo het risico loopt een geur te krijgen die nog viezer is.

 5. Schoenen 
  Het is niet altijd de vraag van wel of niet schoon; uit schoenenkasten kunnen nare geurtjes komen door het vocht dat zich ophoopt in schoenen en door de geurtjes die van rubber of andere materialen af komen. Ook in dit geval kan zeoliet op heel natuurlijke wijze geurtjes neutraliseren.

Advertisement

Hoe je zeoliet moet opladen

Hoe je zeoliet moet opladen

amazon.com/

Opladen houdt in dat je de geabsorbeerde geuren vrij laat komen uit de kristallijne structuur om ervoor te zorgen dat er weer lege ruimtes komen tussen de kristallen en van zeoliet weer een absorberende steen te maken. Om dit voor elkaar te krijgen moet je zeolieten een paar dagen buiten laten staan, indien mogelijk in de volle zon, want dan als ze warmer zijn komen de stoffen gemakkelijker vrij.

Hoe vaak je zeoliet weer moet opladen hangt af van hoe vaak je de stenen gebruikt en hoe intens de geurtjes zijn die het moet opzuigen. Als je merkt dat de stenen niet meer zo effectief zijn als voorheen dan is het moment daar om ze weer op te laden!

Zeoliet kan ook om andere redenen worden gebruikt. Het is bijvoorbeeld handig om ze in de fruitmand te plaatsen aangezien het de gassen kan absorberen die het fruit sneller laten rijpen. Het fruit gaat zo langer mee, zonder dat je daarvoor een koelkast nodig hebt!

Advertisement