Te veel water drinken kan onverwacht gevaar opleveren voor je gezondheid

door Skip

19 November 2018

Te veel water drinken kan onverwacht gevaar opleveren voor je gezondheid
Advertisement

Er bestaan veel soorten gif, water is er een van. Ja da's echt zo, want water valt ook onder de substanties die, als je daar te veel van binnenkrijgt, het lichaam schade kunnen toebrengen, in sommige gevallen nog ernstig ook. Water drinken is dus goed voor je, maar niet te veel. We mogen namelijk niet vergeten dat we al water in ons lichaam hebben en als we er veel van drinken dit kan leiden tot een enorme verstoring van de balans in cellen van het lichaam.

Wat is watervergiftiging precies, wat zijn de symptomen en wanneer moet je je zorgen maken?

N.B: de informatie die in dit artikel staat vermeld is van algemene aard en wordt dit louter ter informatie gepubliceerd. In geen geval kan dit als vervanging dienen voor doktersadvies.

Advertisement
freeimages.com

freeimages.com

Meer water drinken dan nieren kunnen filteren kan leiden tot een verstoring leiden van de zoutgehalte in het lichaam. Nieren kunnen 800 tot 1000 milliliter per uur verwerken. Wanneer je teveel water drinkt dan komt het overschot in de bloedbaan terecht.

De cellen in het menselijk lichaam zijn omgeven door een zeer exact afgemeten zoutoplossing. Deze oplossing stroomt in en uit de cellen zodat er zowel binnen als buiten de cellen een evenwichte zoutbalans is. Wanneer je te veel water drinkt dan wordt de externe zoutoplossing verdund. Het lichaam reageert hierop door het extra water in de cellen toe te laten en die dan dus de neiging hebben om op te zwellen.

De meeste cellen in het lichaam kunnen zo'n zwelling wel aan, maar hersencellen echter niet.

Hersenen worden beschermd door botten in plaats van spieren en vetten die oprekking kunnen verdragen. Als hersencellen opzwellen neemt de druk in het hoofd toe, en kan je je verward voelen, hoofdpijn hebben of slaperig zijn.

Als de druk een bepaalde grens overschrijdt dan is de kans op een coma en onomkeerbare schade zeer groot.

Advertisement

Hoeveel risico is er?

Hoeveel risico is er?

pexels.com

Het goede nieuws in dit alles is dat als je geen ziektes in het bijzonder hebt, dat het dan zeer lastig is om watervergiftiging op te lopen. De behoefte aan vloeistoffen schommelt bij mensen rond de 3 á 4 liter, waarbij we niet moeten vergeten dat een deel hiervan wordt geabsorbeerd uit eten en andere dranken. Het is het advies om alleen te drinken wanneer je dorst hebt.

Een geval apart zijn mensen die al op hoge leeftijd zijn – zij kunnen namelijk de symptomen van uitdroging niet opmerken of vergeten dat ze kortgeleden hebben gedronken – en mensen die de marathon lopen. Zij zetten hun nieren enorm onder druk en verwerken het water niet voldoende dat dan in de bloedbaan terechtkomt.

De vraag over wat nou de aanbevolen hoeveelheid water is op een dag die staat nog altijd open. Er zijn mensen die beweren dat twee liter optimaal is en je hebt mensen die, aandoeningen niet meegerekend, menen dat je moet drinken naargelang je behoefte. In ieder geval is drinken met de overtuiging "des te meer, des te gezonder" riskant!

Advertisement