In China zijn de eerste baby's geboren van wie het DNA is aangepast

door Skip

27 November 2018

In China zijn de eerste baby's geboren van wie het DNA is aangepast
Advertisement

In Hongkong heeft de Chinese wetenschapper He Jiankui ervoor gezorgd dat er mensen ontstonden bij wie de genetische code is aangepast. De hiervoor gebruikte techniek "genome-editing" waarmee genetische code kan worden herschreven, is verboden in Amerika. Een tweeling die is geboren in november 2018 heeft als eerste deze experimentele behandeling ondergaan. De veranderingen in het DNA kunnen worden doorgegeven aan latere generaties, maar er bestaat door deze veranderingen wel het gevaar dat andere genen beschadigd raken.

Advertisement
Agroscope/flickr

Agroscope/flickr

Het doel van het experiment is volgens He Jiankui om DNA bestand te maken tegen hiv-infecties door de het te herschrijven. Verder zegt de wetenschapper de embryo's van zeven stellen te hebben aangepast tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen. De zwangerschappen zijn zonder complicaties voldragen. Hij zou dus vooral erop gericht zijn om DNA nieuwe dingen te laten doen zodat het ziektes kan bestrijden zoals nu bijvoorbeeld hiv, maar ook erfelijke ziektes. Over dit punt bestaat echter nog onzekerheid omdat het onderzoek nog in de experimentele fase zit.

Maar dat deze "genome-editing"-experimenten een stap voorwaarts zijn op medisch gebied, dat is een ding wat zeker is. Ze roepen wetenschappelijk en ethisch gezien echter ook behoorlijk wat vragen op. Wat we van dit onderwerp ook mogen vinden, kunnen we het niet ontkennen dat de toekomst in zicht komt, of dat nu goed is of niet, die we gewend zijn te zien op het witte doek of over te lezen in sciencefictionverhalen. 

 

Advertisement
Dave Herholz/Flickr

Dave Herholz/Flickr

Advertisement