In India hebben ze de brandstof van de toekomst ontwikkeld: licht en water zijn de ingrediënten

Janine image
door Janine

01 December 2018

In India hebben ze de brandstof van de toekomst ontwikkeld: licht en water zijn de ingrediënten
Advertisement

Wetenschappers over de hele wereld zijn waterstofmotoren aan het ontwikkelen; een technologie die, hoewel al beschikbaar voor auto's, moeite heeft om te commercialiseren vanwege de hoge kosten en complexiteit van het produceren van pure waterstof.

Onderzoekers van het Indian Institute of Technology beweren echter een goedkope methode te hebben gevonden voor de productie van zuurstofvrije waterstof, die kan worden gebruikt als een natuurlijke brandstof met nulemissie.

Advertisement
Joseph Brent/Flickr

Joseph Brent/Flickr

De ontdekking komt uit India, een land dat altijd in de greep van het verkeer is geweest en afhankelijk is van de invoer van olie; een natuurlijke brandstof, met lage productiekosten en nulemissies, zou het milieu- en economische lot van het land kunnen veranderen.

De innovatieve brandstof kan worden gebruikt als een alternatief voor benzine en zou de hoeveelheid olie dat uit het buitenland wordt geïmporteerd met 30% verminderen.

De sleutel tot de ontdekking is lanthaan, een katalysator die zuurstof absorbeert en zuivere waterstof produceert. Lanthaan komt na 700 falende tests met katalysatoren. Momenteel wordt klei door onderzoekers ook bestudeerd als een mogelijk alternatief voor lanthaan. De onderzoekers zeggen dat ze inspiratie hebben gevonden door de rol van licht in de fotosynthese van planten te observeren.

Advertisement
More Cars/Flickr

More Cars/Flickr

De brandstof van de toekomst, zoals gedefinieerd door Indiase onderzoekers, wordt al tegen zeer lage kosten geproduceerd; om deze reden heeft de technologie de aandacht getrokken van de meest prestigieuze automerken. Waterstofauto's zijn niet nieuw, maar de markt heeft grote moeilijkheden ondervonden in hun marketing, voornamelijk vanwege hun hoge kosten.

De Indiase brandstof kan kosten besparen, waterstofauto's toegankelijker maken en de kwaliteit van het milieu aanzienlijk verbeteren, niet alleen dat van India.

Source:

Advertisement