14 interessante wetenswaardigheden over de wereld die je waarschijnlijk nog niet kende - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
14 interessante wetenswaardigheden over…
Dit 7-jarige kind verdient meer dan $20 miljoen per jaar door videorecensies van speelgoed te schrijven Wetenschappers hebben ontdekt hoe ze een gen moeten uitschakelen zodat je naar hartenlust kunt eten

14 interessante wetenswaardigheden over de wereld die je waarschijnlijk nog niet kende

Door Janine
1.251
Advertisement

Weet je hoe je het beroemde IJslandse brood kunt maken, of ken je de oude heilige compositie die het Vaticaan nooit heeft onthuld of heb je ooit een zeldzame witte regenboog gezien? Je zult waarschijnlijk geen "Ja" beantwoord hebben op een van deze vragen, die je nieuwsgierigheid zal hebben gewekt. Het is precies deze stimulus die er dagelijks voor zorgt dat we nieuwe dingen over de wereld of het verleden te weten willen komen. We gaan je 14 interessante wetenswaardigheden laten zien die je verlangen naar kennis misschien nog meer zullen stimuleren.

1. De geheime compositie van het Vaticaan

De Miserere is een a cappella-opera gecomponeerd door Gregorio Allegri in 1630. Deze compositie werd als zo heilig beschouwd dat het Vaticaan de uitvoering ervan één keer per jaar toestond en de muziek score nooit werd gepubliceerd. Dat alles duurde tot een jonge Mozart erin slaagde het perfect na te maken door er slechts één keer naar te luisteren.

2. Giftige avocado

foto: Pixabay

Avocado is giftig voor bijna alle huisdieren, maar niet voor mensen. De meeste huisdieren zouden kunnen sterven als ze de bladeren, pulp of geplette pit van deze vrucht innemen.

Advertisement

3. Elke 23.000 jaar veranderingen in de Sahara

foto: Pixabay

Wetenschappers zeggen dat de Sahara nog maar 6000 jaar geleden bedekt was met bomen en vegetatie, maar met klimaatverandering volledig verwoestijnd werd. Volgens sommige studies zou het klimaat en daarmee de omgeving van de Sahara ongeveer elke 23.000 jaar kunnen veranderen.

4. Kanaries veranderen van kleur dankzij de voeding

De kleur van het verenkleed van kanaries is te wijten aan een pigment in de veren. Dit kan veranderen op basis van blootstelling aan de zon of voeding, bijvoorbeeld als een kanarie rode paprika eet, kan hij oranje of helemaal rood kleuren. Paprika's zijn niet schadelijk voor de gezondheid van kanaries, integendeel, ze bevatten veel vitamines.

5. De witte regenboog

Het wordt ook wel de mistboog genoemd en is te wijten aan de reflectie en breking van zonlicht in de waterdruppels die in de mist hangen.

Advertisement

6. De top van de Egyptische piramide van Amenemhat III

Dit is de piramidale voorhoede van de zwarte piramide van Amenemhat III. De pyramidion, de top van deze structuren, symboliseerde de Benben, de oerheuvel waar volgens de Egyptische religie alles werd geschapen.

7. De ijsballen die werden gevormd in 2016 op het Yamal-schiereiland, West-Siberië

Een zeer zeldzaam fenomeen dat meestal optreedt bij de aanwezigheid van een zeer sterke wind die de sneeuw doet opwaaien en deze in ballen van steeds grotere omvang groepeert.

Advertisement

8. De baard van het masker van Toetanchamon is in werkelijkheid beschadigd

foto: Pixabay

Het gouden masker van farao Toetanchamon werd in 2014 beschadigd door museummedewerkers die de baard van de sarcofaag per ongeluk loskoppelden. Om te proberen het weer goed te maken, maakten de medewerkers het met epoxyhars vast waardoor het werk verder beschadigd werd. De wandaad werd onthuld, maar niet vóór 2016.

9. Ijslands brood

IJsland is het land van geisers en vulkanen en de bevolking heeft geleerd om ze te gebruiken om brood in te bakken! Het is een lokale specialiteit genaamd Rúgbrauð en wordt ongeveer 24 uur gebakken in een pan die onder de grond vlakbij de geisers wordt geplaatst.

Advertisement

10. Zee met vakken

Dit zeer bijzondere fenomeen dat bekend staat als een kruiszee, treedt op wanneer twee systemen van golven die langs twee schuine en tegengestelde richtingen bewegen tegen elkaar botsen. Hoewel het heel mooi om te zien is, is het erg gevaarlijk om te varen en te zwemmen.

11. Pinguïns dragen bij aan de redding van de planeet

foto: Pexels

Met hun uitwerpselen en organisch afval dragen pinguïns bij aan het vruchtbaar en voedselrijk maken van post-glaciale gebieden, die anders dor en ongeschikt voor het leven van planten en dieren zouden zijn.

12. GPS is gratis, maar...

foto: Pixabay

Het GPS-satellietsysteem is gratis voor ons allemaal, maar kost in werkelijkheid ongeveer $2 miljoen per dag voor de Amerikaanse overheid. Het onderhoud van de 24 satellieten in de ruimte maakt het mogelijk rampen te vermijden en reddingsoperaties in korte tijd uit te voeren.

13. De "duivelse" orchidee.

foto: Pixabay

Sommige orchideeënkwaliteiten die voornamelijk in Colombia voorkomen, worden ook "duivelsplanten" genoemd, omdat je binnenin een silhouet kunt zien met twee rode stippen die doen denken aan het gezicht van een duivel.

14. In Rusland kan men in verschillende steden hebben gewoond zonder ooit te zijn verhuisd

foto: Pixabay

In Rusland kun je in Petersburg geboren zijn, naar school in Petrograd gaan, trouwen in Leningrad en oud worden in St. Petersburg, maar nooit echt van woonplaats veranderd zijn!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt