In Australië heeft 's werelds grootste park met Tesla-accu's binnen 12 maanden een besparing opgeleverd van 40 miljoen dollar - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
In Australië heeft 's werelds grootste…
Thuiswerken zou een besparing van 214 miljoen ton C02 per jaar kunnen opleveren Deze arts heeft een lichaam vol tatoeages: door vooroordelen heeft ze veel beledigingen moeten doorstaan

In Australië heeft 's werelds grootste park met Tesla-accu's binnen 12 maanden een besparing opgeleverd van 40 miljoen dollar

Door Skip Tromp de Haas
1.836
Advertisement

In 2016 kreeg de hele staat Zuid-Australië te maken met een black-out. Na herhaaldelijk uitvallen van stroom in het land zijn een aantal energieleveranciers datzelfde jaar nog gestart met investeren in accu's.

Dit was de stand van zaken toen Tesla-oprichter Elon Musk ten tonele verscheen die voorstelde om de grootste opslaglocatie van elektriciteit ter wereld te bouwen, natuurlijk met Tesla-accu's. Nou, de centrale is binnen een recordtijd van honderd dagen neergezet maar het heeft het land al wel 40 miljoen dollar bespaard. In een jaar.

De door Tesla ontworpen en gebouwde centrale is een grote opstelling van lithium-ionbatterijen die 100 Megawatt aan vermogen leveren. Het is een soort opslag waar het teveel aan elektriciteit wordt opgeslagen die door de nabijgelegen windturbine-installatie is opgewekt. Door het op deze manier op te slaan kan de stroom dan worden verdeeld op dagen wanneer het niet veel waait of tijdens de zomermaanden wanneer de elektriciteitsvraag exponentieel stijgt.

Met het neerzetten van deze centrale wordt het ene na het andere record gehaald. Als eerste is het een record hoe snel het is gebouwd. De uitspraak op Twitter van Elon Musk zorgde voor sensatie. Hij zei namelijk dat hij de regering de centrale gratis zou geven als de gestelde opleverdatum van honderd dagen niet werd gehaald.

Advertisement

Het laatste record dat nu is bereikt heeft betrekking op de geldbesparing die de investering in Tesla-accu's oplevert. Na 12 maanden in gebruik te zijn levert de centrale een besparing op van 40 miljoen dollar.

Dat betekent dat Zuid-Australië dezelfde energie biedt, maar dan efficiënter, tegen een lagere prijs en wordt er vooral geen C02 geproduceerd.

Dat is een les voor alle landen die met grote moeite erop hinten dat ze niet meer afhankelijk olie en kolen willen zijn; deze brandstoffen staan er inmiddels wel om bekend achterhaald, schadelijk en vervuilend te zijn.

Wat er zich in Australië zich heeft voorgedaan daar kunnen we uit concluderen dat met moed en de juiste investeringen een nieuwe weg kan worden ingeslagen en dat we een aantal goede dingen omarmen die oude systemen nooit hadden kunnen bieden.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt