Er bestaat in Weesp een speciaal dorp voor ouderen met dementie

door Skip

01 Januari 2019

Er bestaat in Weesp een speciaal dorp voor ouderen met dementie
Advertisement

Dementie is zeer moeilijk mee te leven voor mensen die eraan lijden. Gaandeweg wordt de wereld om je heen namelijk steeds onherkenbaarder en onbegrijpelijker en kost communiceren vaak moeite. Dat is angstaanjagend en het belet mensen met dementie om zelfstandig en normaal te leven. Aanleiding dus voor specifieke behandelingen die het verloop van de ziekte vertragen.

Er is echter al sinds een paar jaar een plek waar ouderen met dementie zich helemaal thuis kunnen voelen, Hogeweyk, een dorpje dat speciaal voor hen is gebouwd.

Advertisement
hogeweyk1

hogeweyk1

Hogeweyk is onderdeel van de zorginstelling Hogewey, gelegen in Weesp dat net buiten Amsterdam ligt en heeft een jaren-50-stijl als ontwerp.

Advertisement
hogeweyk2

hogeweyk2

Het dorp bestaat uit 23 woningen en wordt op dit moment bewoond door mensen met dementie. Hier is alles precies zo ontworpen om het leven van ouderen zo makkelijk mogelijk te maken en dat ze ook zo zelfstandig mogelijk kunnen leven, want het dagelijks leven in de maatschappij is de behandelingsvisie van Hogewey.

hogeweyk3

hogeweyk3

hogeweyk4

hogeweyk4

hogeweyk5

hogeweyk5

Deze woningen zijn in het kader van deze behandelingsvisie geïnspireerd op zeven verschillende stijlen, te weten: ambachtelijk, Indisch, cultureel, Goois, huiselijk, stads en christelijk. Ondanks hun dementie hebben de bewoners gedurende hun leven een mening gevormd over wonen, normen en waarden die allemaal hun manier van leven bepalen. Op basis hiervan worden huizen en medebewoners geselecteerd.

Advertisement
hogeweyk7

hogeweyk7

hogeweyk8

hogeweyk8

In elke woning wonen er zo'n zes tot acht mensen, die worden bijgestaan door vast personeel. Bewoners zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen in en buiten huis, aangezien de bouw van het dorp en de opzet ervan hen de grootst mogelijke veiligheid biedt.

Advertisement
hogeweyk9

hogeweyk9

Het dorp heeft straten, pleinen, tuinen en een park, maar ook een goed bevoorraade en georganiseerde supermarkt. Daarnaast zijn er ook winkels, bars, een restaurant en een theater, waar zowel bewoners naartoe gaan als mensen die in omliggende wijken wonen.

hogeweyk10

hogeweyk10

Advertisement
hogeweyk11

hogeweyk11

Volgens Psychology Today zou er door dit alles veel minder medicijnen nodig en zijn mensen met dementie mogelijk veel rustiger.

De wachtlijst die is begrijpelijkerwijs lang, maar wie niet waagt die niet wint.

hogeweyk12

hogeweyk12

Advertisement