7 broodjeaapverhalen waar mensen massaal zijn ingetrapt en er hele domme dingen werden gedaan - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
7 broodjeaapverhalen waar mensen massaal…
Deze fotograaf combineert oude foto's met foto's van tegenwoordig... je maakt een reis door de tijd! Dit volk is zo geëvolueerd dat ze op zee kunnen leven en buitengewone dingen kunnen doen door deze mutatie

7 broodjeaapverhalen waar mensen massaal zijn ingetrapt en er hele domme dingen werden gedaan

Door Skip Tromp de Haas
2.079
Advertisement

Broodjeaapverhalen zijn niets nieuws, al sinds het begin der tijden doen onzinverhalen de ronde onder volken en stemt iedereen er zo maar mee in. Je kan misschien tegenwoordig wel het idee hebben dat het denken van mensen veel meer geconditioneerd wordt door onzinverhalen dan vroeger het geval was. Wij gaan je echter het tegendeel laten zien of dat het op zijn minst altijd zo is geweest. Gedurende deze 8 gebeurtenissen waren grote groepen mensen niet kritisch genoeg en konden ze geen broodjeaapverhaal herkennen.

1. Spaghetti en de spaghettiboom - 1957

Het filmpje dat door de BBC werd uitgezonden was een 1-aprilgrap over een onwaarschijnlijke spaghettioogst in Zwitserland. In de video zag je vrouwen en mannen die bezig waren om spaghetti uit een spaghettiboom te halen en die in houten te manden stoppen. De telefoon bij de BBC stond roodgloeiend van mensen die het spotje hadden gezien en meer wilden weten over hoe je zelf zo'n wonderboom kon kweken. Het antwoord van de telefonisten was al net zo grappig: "stop een handjevol spaghetti in een blik met tomaten en hoop er maar het beste van."

2. Mao Zedong die wilde dat alle mussen werden uitgeroeid

Om de Chinese economie aan te jagen organiseerde Mao Zedong een campagne die gericht was op openbare hygiëne, met de naam "de Vier Plagen-campagne." Het doel was dus om ratten, mussen, muggen en vliegen uit te roeien die meer dan andere dieren, voor ziektes zorgden onder de bevolking en de landbouw schade toebrachten.

Ondanks de absurde campagne was er onder het volk uitzonderlijk veel eensgezindheid. Miljoenen Chinezen begonnen deze dieren te doden, met name mussen. Die zouden namelijk er verantwoordelijk voor zijn dat de bevolking een deel van de graangewassen niet meer had. De mussensterfte was zo groot dat het evenwicht in de natuur in het land werd verstoord. Er kwamen buitensporig veel sprinkhanen, wat te denken gaf dat mussen niet alleen de geplante graangewassen aten, maar ook heel veel andere insecten.

Advertisement

3. Iemand die zich tien jaar lang voordeed als politieagent - jaren 90 - 2000

Een tot nu toe nog onbekende man deed zich voor als agent om sommige vrouwelijke werknemers zich uit te laten kleden onder de neus van hun bazen. Aan deze laatsten vertelde hij dat hij op zoek was naar een crimineel die zich vermoedelijk onder de werknemers bevond. Tegen vrouwen zij hij dan weer dat hij aan het uitzoeken was of de werkgever misschien een aanrander was en dat zij als lokaas moesten dienen om hem te kunnen vangen.

Ondanks de signalementen kon de man bazen en werknemers meer dan 10 jaar voor de gek houden.

4. Gebrek aan wiskundekennis kwam een fastfoodketen duur te staan - jaren 80

Nadat fastfoodketen McDonalds succes had geboekt met de Quarterpounder-hamburger (1/4 pound, dus 113 gram), besloot keten A&W een zelfde soort broodje op de markt te brengen voor dezelfde prijs met een burger van 1/3 pound, dus 151 gram. De winst steeg niet zoals verwacht. Waarom? Mensen dachten dat 1/3 pound minder was dan 1/4 pound en bleven zij daarom naar McDonalds gaan.

5. De tulpenmanie in Nederland - 1637

foto: pixabay.com

In de Gouden Eeuw werden tulpen zo'n statussymbool dat mensen zelfs goud wilden geven om ze te bezitten. Van 1636 tot 1637 werden tulpen zelfs verhandeld tegen een ton boter, een halve ton kaas of 12 schapen. In februari kwam het tot een hoogtepunt, maar in maart daalden de prijzen aanzienlijk.

Advertisement

6. Hoe gevaarlijk grote menigtes zijn blijkt uit de aanslag tijdens de Marathon in Boston - 2013

Sunil Tripathi verdween in maart 2013. Toen er in april van dat jaar ook de aanslag werd gepleegd bij de Marathon in Boston werd hij op enkele internetfora als verantwoordelijke aangewezen voor de aanslag. Massa's mensen kwamen op de been om op jacht te gaan naar deze pleger, ondanks dat er meerdere aanwijzingen waren die suggereerden dat het fout was om de jongen als de dader aan te wijzen. Voordat degenen die verantwoordelijk waren werden geïdentificeerd, werden vrienden en familie van Sunil lastiggevallen door de mensen die hen ervan beschuldigden medeplichtig te zijn. Toen het lichaam van de jongen werd gevonden verstomden deze verschrikkelijke geruchten.

7. Het einde van de wereld en de reactie hierop van de goegemeente - 2000

foto: maxpixel.net

In de nacht van 31 december 1999 op 1 januari 2000 ontstond er een computerfout naar aanleiding van het verspringen van de datum. De meeste computers van toen ondersteunden het jaar 2000 niet, waardoor een kans was dat ze zouden crashen. De kwestie werd in heel de wereld belangrijk, zelfs overheden kwamen in beweging om schade aan de  belangrijkste gegevens van banken te voorkomen.

Het nieuws begon langzaam apocalyptische vormen aan te nemen; dat de wereld dus zou vergaan, want er verschenen artikelen van groeperingen die in het teken stonden van de eeuwwisseling en mensen adviseerden om eten in te slaan en een bunker te bouwen. Veel supermarkten werden overspoeld door mensen die dit nieuws geloofden.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt