Steeds meer bedrijven richten hun werktijden in op basis van welk slaaptype werknemers zijn

door Skip

08 Januari 2019

Steeds meer bedrijven richten hun werktijden in op basis van welk slaaptype werknemers zijn
Advertisement

's Morgens vroeg opstaan is voor niemand makkelijk, sterker nog voor sommige mensen is het gewoon absoluut een trauma! Volgens enkele onderzoeken maakt wakker worden met een wekker, werknemers minder productief op hun werk. Wanneer dit gebeurt betekent dit dat hun biologische klok niet overeenstemt met het aangehouden werkrooster. Daarom zijn enkele bedrijven aan het proberen de werktijden aan te passen aan elke werknemer teneinde hun productiviteit te vergroten.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Steeds meer bedrijven over de hele wereld staan werknemers toe om wijzigingen aan te brengen in hun werktijden zodat ze hun productiviteit kunnen verhogen. Volgens experts hebben 80% van de werknemers werktijden die tegen hun innerlijke klok ingaan, in de chronobiologie bekend als  "chronotype." Deze chronotypen geven aan of je aanleg hebt een ochtendmens te zijn of niet. Chronobiologie is een onderwerp van onderzoeken dat in de laatste jaren aandacht heeft gekregen van medici en psychologen, zoals slaapspecialist dr. Michael Breus.

Deze therapeut heeft de verschillende chronotypen onderverdeeld in macrogebieden die elk zijn te identificeren met een verschillende diersoort: beren, dolfijnen, leeuwen en wolven. Bijna de helft van de bevolking zou zich volgens Breus herkennen in het chronotype van de beer, m.a.w. dat hun klok is ingesteld op het ondergaan en opkomen van de zon en dat ze behoefte hebben aan 8 uur slaap elke nacht. Maar hoe kan je dan ontdekken of je chronotype botst met je werk? Alles hangt ervan af of je een wekker gebruikt. Als je zonder wekker wakker wordt dan betekent dit dat het tijdstip bij je past, maar als je echt niet zonder wekker kan, dan kan het misschien zo zijn dat je niet synchroon loopt.

Advertisement
Martin Cathrae/Flickr

Martin Cathrae/Flickr

Werknemers verdragen het om deze reden heel slecht wanneer werktijden heel erg inflexibel zijn, maar gelukkig zijn een aantal bedrijven zich al aan het aanpassen op basis van de beginselen van chronobiologie, en voeren ze werktijden in op basis van chronotype om elke werknemer zo productief mogelijk te laten zijn. Experimenten van dit type zijn gedaan in verschillende bedrijven, onder meer bij een Deens farmaceutisch bedrijf en een Duitse staalfabriek, waar ze hebben gezien dat werknemers die zijn ingedeeld in ploegendiensten in wezen langer sliepen en beter hun werk deden.

Deze manieren van werken zijn nog niet heel erg gewoon, deels te wijten aan de positieve vooroordelen die werkgevers hebben over ochtendmensen. Mensen die eerder komen worden meestal als betrouwbaarder en consciëntieuzer beschouwd, ook al gaan ze eerder weg. De meeste bedrijven slaan overigens compleet de plank mis wat de basisbeginselen van de chronologie aangaat. Zo laten ze mensen terwijl hun concentratie het hoogst is, werk doen dat niet bepaald mentale inspanning kost. Waarschijnlijk zijn flexibele werktijden de meest functionele manier om werknemers en bazen tegemoet te komen in hun behoeftes, zodat er overal op elk tijdstip gewerkt kan worden, op voorwaarde dat het werk gedaan wordt.

En heb jij werktijden die passen bij jouw chronotype?

Advertisement