's Morgens vroeg opstaan om te gaan sporten of blijven liggen slapen? Wat levert je lichaam het meeste op? - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
's Morgens vroeg opstaan om te gaan…
Steeds meer bedrijven richten hun werktijden in op basis van welk slaaptype werknemers zijn Japan was de beste reisbestemming van 2018. Zodra je deze 13 foto's hebt gezien krijg je ook zin om er heel snel naartoe te gaan

's Morgens vroeg opstaan om te gaan sporten of blijven liggen slapen? Wat levert je lichaam het meeste op?

578
Advertisement

Het is ochtend en buiten schijnt de zon nog zwakjes. De wekker gaat, waardoor je weer weet dat je de dag ervoor had besloten om 6 uur op te staan om wat te gaan hardlopen. Tafelen 's avonds met vrienden heeft iets langer geduurd dan had gemoeten en de vermoeidheid is nog voelbaar. Wat is het beste voor je lichaam dat je kan doen, trainen overslaan of een paar uurtjes slaap missen? Experts bevelen vaak aan om altijd tijd te maken voor bewegen (en is volgens hen 's ochtends het beste moment om dat te doen). Maar we weten ook wel hoe belangrijk slaap is voor een goed functioneren van het lichaam.

Wat is het beste antwoord op dit dilemma dat velen waarschijnlijk niet hebben gevonden?

Liever vroeg opstaan en sporten of blijven liggen en slapen?

foto: pixabay.com

Gezondheidsexperts vertikken het om een eenduidig antwoord te geven op zulk soort vragen. Velen redden zich hieruit door te antwoorden dat sport en slaap hetzelfde zijn als eten en water... het is onmogelijk om te zeggen welke van de twee het belangrijkst is voor het lichaam!

In wezen hebben ze gelijk, want een enkel antwoord hierop geven is niet mogelijk, maar kunnen ze wel zeggen "dat hangt ervan af." Het beste wat je kan doen is je dag beter indelen zodat je nooit voor dergelijke keuzes komt te staan. Als het programma voor de volgende dag vroeg opstaan om te sporten is, ga dan liever eerder naar bed zodat je de volgende dag niet te versuft wakker wordt. 

foto: pixabay.com

Als de twijfels aanhouden, los van hoe de dagen zijn ingedeeld en hoeveel uur je slaapt, dan doe je er goed aan om de voors en tegens van slapen en sporten naast elkaar te zetten zodat je kan kiezen wat het beste is.

BLIJVEN LIGGEN

 • VOORS
  Je bent fitter voor de volgende trainingsessie: een onderzoek heeft aangetoond dat mensen die voldoende slapen met meer zin en power trainingen afwerken.
  Je trainingsresultaten gaan vooruit: als je spieren in rustfase verkeren dan "herstellen" ze zich zodat ze sterker worden voor de volgende sessie. Door te trainen zonder te pauzeren verandert dit proces in negatieve zin, en duurt het langer voordat de resultaten zichtbaar worden. 

 

 • TEGENS
  Je mist enkele makkelijk te behalen voordelen: volgens experts is een half uurtje al voldoende voor je lichaam om uit sporten voordelen te behalen. Kan je echt niet een halfuurtje eerder opstaan?
  Teveel slapen zou slecht voor je zijn: slapen is belangrijk, maar dat te veel uren achter elkaar doen is zeer slecht voor je lichaam. Als je boven de acht uur gaat zitten neemt de kans op het krijgen van hartaandoeningen toe.
Advertisement
foto: pixabay.com

GAAN HARDLOPEN

 • VOORS
  Je zal de volgende nacht beter slapen: al een beetje sporten kan de slaapkwaliteit 's nachts enorm verbeteren.
  Je gaat beter in je vel zitten: het is bekend dat je door te trainen symptomen van depressie vermindert en dat je humeur erop vooruitgaat.

 

 • TEGENS
  Je hebt meer honger: wie niet voldoende slaapt, maakt meer ghreline aan, het hongerhormoon. Neem veel snacks mee naar je werk als je ervoor kiest om op te gaan staan. 
  Je kunt misschien niet alles geven: niet alleen je hersenen lijden onder het gewijzigde slaap-waakritme, maar ook je spieren. Je lichaam werkt beter als de slaap-waakcycli worden aangehouden. Als je gaat trainen wanneer je spieren eigenlijk zouden moeten "slapen" dan zou dit misschien toch niet de meest geschikte keuze zijn. 

Wat je nu dus het beste kan doen hangt van iedereen zijn persoonlijke situatie af. Als het een gewoonte, of beter gezegd slechte gewoonte is om sporten over te slaan is het misschien beter om op te staan en je kracht te verzamelen, en plan je misschien van tevoren in om langer te gaan slapen.

Als sporten voor jou echter een vast ding is, maar voel je je 's ochtends helemaal niet fit dan is het gerechtvaardigd om de wekker uit te zetten!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt