10 onverwachte dingen die gebeuren wanneer je afvalt

Janine image
door Janine

10 Februari 2019

10 onverwachte dingen die gebeuren wanneer je afvalt
Advertisement

Wanneer we er alles aan doen om de extra kilo's kwijt te raken, is de grootste verandering de smallere taille. Maar tijdens het afvallen gebeurt er met het lichaam ook minder voor de hand liggende veranderingen, die we vaak niet eens merken.

Het merkwaardigste is het feit dat sommige van deze veranderingen zeker te waarderen zijn, maar anderen hebben enkele bijwerkingen die misschien niet zo prettig zijn.

Dit is wat er gebeurt met het lichaam en de hersenen als we afvallen.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

1. Het energieniveau neemt toe.

Het is volkomen normaal om een ongewone vitaliteit te hebben na het verliezen van een paar kilo. Dit gebeurt omdat het lichaam erin slaagt de reserves beter te beheren en energie te besparen in al die processen die het zwaardere gewicht vertraagde.

2. De huid wordt lichter.

Overgewicht veroorzaakt een hele reeks problemen met de bloedsomloop, die ook kunnen resulteren in iets serieuzers. Veel mensen hebben ontdekt dat de huid lichter is geworden na het verliezen van een paar kilo: dit komt door het herstel van de juiste bloedsomloop, waardoor de roodheid die kenmerkend is voor diegenen die niet in vorm zijn, wordt geëlimineerd.

3. Minder last van allergieën.

De kilo's te veel zorgen voor moeilijkheden met de ademhaling en in het algemeen het hele ademhalingssysteem: mensen met allergieën merken dat ze verergeren. Allergieën verbeteren of verdwijnen daarentegen wanneer je in vorm bent.

Advertisement
U.S. Air Force photo illustration/Senior Airman Benjamin Stratton

U.S. Air Force photo illustration/Senior Airman Benjamin Stratton

4. Het verbetert het geheugen.

Studies hebben aangetoond dat wanneer je overtollig gewicht kwijt raakt, het brein een van de eerste organen is die hiervan profiteert: sterker nog, het verhoogt zijn cognitieve vaardigheden met betrekking tot planning, het nemen van beslissingen en geheugen. Gezien het teveel aan energie dat beschikbaar is voor het lichaam, slaat het brein gemakkelijker nieuwe informatie op.

5. De knieën doen geen pijn meer.

De knieën gaan zeer snel achteruit als ze worden blootgesteld aan onevenredige lasten: als je 1 kilo afvalt scheelt dat voor je  knieën volgens deskundigen 4 kilo aan gewicht die zij anders moesten ondersteunen. In combinatie met andere gewrichtsaandoeningen kan afvallen de pijn in de gewrichten verminderen.

6. Je wordt gevoeliger voor kou.

Degenen die afvallen, zullen het sneller koud hebben: bij afwezigheid van de vetlaag die als isolator in de kou werkt, heeft het lichaam extra kledinglagen nodig om zichzelf te beschermen. Gevoeligheid voor kou is ook te wijten aan een langzamer metabolisme, dat helpt meer energie te besparen.

7. Minder vaak last van hoofdpijn.

Vet helpt ontstekingen in het lichaam te ontwikkelen, daarom kan migraine vaker voorkomen. Bij afwezigheid van andere oorzaken die hoofdpijn veroorzaken, kan het genoeg zijn om een ​​paar extra kilo's te verliezen om je beter te voelen.

EverJean/Wikimedia

EverJean/Wikimedia

8. Het verhoogt de eetlust.

Kort na het verliezen van gewicht, kan een enorme eetlust overheersen. Dit fenomeen is te wijten aan de lagere niveaus van leptine, het hormoon dat het gevoel van volheid aan de hersenen overbrengt. Maar het is van voorbijgaande aard, tijdens de fase waarin het lichaam gewend raakt aan het nieuwe gewicht.

9. Je snurkt 's nachts niet meer.

Afvallen verbetert de kwaliteit van de slaap aanzienlijk. Vooral degenen die 's nachts veel snurken, kunnen hier op een definitieve manier van afkomen door in vorm te komen. Bij overgewicht wordt snurken veroorzaakt door overtollig vet rond de nek, waardoor de ademhaling wordt belemmerd.

10. De voeten worden kleiner.

Als je afvalt, passen de schoenen misschien niet meer: net als de taille, worden ook de voeten smaller. Als het gewichtsverlies aanzienlijk is, moet je misschien ook je ringen laten verkleinen!

Heb je deze verschijnselen opgemerkt toen je afviel? Heb je het ook bij anderen gezien?

Advertisement