De mysterieuze akoestiek van de Maya-piramide van Kukulkan: dit is het geluid dat je hoort als je in je handen klapt

Janine image
door Janine

03 Februari 2019

De mysterieuze akoestiek van de Maya-piramide van Kukulkan: dit is het geluid dat je hoort als je in je handen klapt
Advertisement

Piramides zijn één van de onopgeloste mysteries van de mensheid: ze werden gebouwd door beschavingen die duizenden mijlen van elkaar verwijderd waren en in verschillende tijdperken, maar de constructiemethoden en de reden waarom deze specifieke vorm werd gekozen, zijn even onzeker. Naast de Grote Piramide van Gizeh, beroemd en gefascineerd vanwege zijn grootsheid en het mysterie waarin hij is verwikkeld, bevindt zich in Mexico in het archeologische complex Chichén Itzá de imposante piramide van Kukulkan, ook bekend als El Castillo, bekend om zijn geluidseffecten.

Advertisement
athomehesatourist/Wikimedia

athomehesatourist/Wikimedia

De piramide van Kukulkan is een van de meest fascinerende plekken om te bezoeken in Mexico, het is gelegen in het archeologische complex van Chichén Itzá en staat bekend om de zeer specifieke klankverschijnselen. Het is aangetoond dat deze belangrijke structuur, gewijd aan de gelijknamige god van de Maya-beschaving, is gebouwd en ontworpen om het gezang van de quetzal te reproduceren, een heilige vogel vereerd door deze oude populaties. Tenslotte waren zowel de god Kukulkan als de god Quetzalcoatl alletwee "gevederde slangen" en volgens sommige reconstructies zou het om dezelfde mythologische figuur kunnen gaan.

Wanneer de geluidsgolven op de basis van de oude piramide weerklinken, hoor je hetzelfde als het gezang van deze vogel. Het fenomeen kan alleen worden opgemerkt door te klappen als je aan de voet van de hoofdtrap staat, iets wat opmerkelijk is als je bedenkt dat het tussen de negende en twaalfde eeuw is gebouwd. Dit fenomeen werd voor het eerst ontdekt in 1998 door de architect David Lubman. Experts proberen nog steeds uit te zoeken of dit echo-effect een incidenteel gevolg is van de architectuur. Recente studies lijken de stelling van intentionaliteit te bevestigen om verrassende geluiden te willen produceren, ook al lijkt het onwaarschijnlijk dat de oude ontwerpers precies wisten welk geluid eruit zou kunnen ontstaan. Kortom, een reeks mysteries die deze archeologische site nog boeiender en iconischer maakt!

Advertisement