Het "verzamelen en recyclen" keert terug: 25 grote bedrijven zijn er klaar voor om produkten te verkopen in hervulbare verpakkingen

Janine image
door Janine

04 Februari 2019

Het "verzamelen en recyclen" keert terug: 25 grote bedrijven zijn er klaar voor om produkten te verkopen in hervulbare verpakkingen
Advertisement

Elke dag worden er tonnen plastic afval in de oceanen gedumpt, doe voornamelik bestaat uit plastic flessen of verpakkingen van alledaagse producten. Het eerste dat je moet doen om de hoeveelheid afval te verminderen, is om duurzame alternatieven te vinden voor de verpakking van de producten die we in supermarkten kopen. Een recent samenwerkingsverband tussen 25 grote bedrijven en een bedrijf dat zich bezighoudt met afvalbeheer, wil het oude systeem van "verzamelen en recyclen" doen herleven om de producten in 100% herbruikbare verpakkingen te distribueren.

via Loop

Advertisement
Loop/Facebook

Loop/Facebook

Het proefproject Loop is onlangs gelanceerd, dat, indien succesvol, de schappen van supermarkten over de hele wereld radicaal zou kunnen veranderen. 25 van de grootste merken ter wereld hebben besloten om deel te nemen aan deze samenwerking met het afvalverwerkingsbedrijf TerraCycle, met als enige doel het verspreiden en herleven van het "verzamel en retour" systeem. Loop begint in mei 2019 aan de proeffase voor 5.000 kopers uit New York en Parijs die van tevoren worden geregistreerd. Het doel is om tegen 2020 uit te breiden in andere grote steden van de wereld, zoals Londen, Tokio en San Francisco.

Advertisement
Loop/Facebook

Loop/Facebook

Het mechanisme kan worden beschouwd als vergelijkbaar met dat waarmee mensen artikelen bij Amazon kopen: een eigen website zal worden gebruikt om artikelen voor de detailhandel te kopen, waarna een restitueerbare aanbetaling voor de verpakking vereist is. De artikelen worden vervolgens in herbruikbare verpakkingen thuisbezorgd en zodra de inhoud is gebruikt, kan de levering worden gepland en wordt de eerder betaalde aanbetaling volledig terugbetaald. Alleen als de potten of flessen niet terugkeren, wordt het bedrag niet teruggegeven.

Deze moderne versie van "de oude melkboer" is ook een grote stap voorwaarts voor grote bedrijven voor een duurzamere toekomst. Er was uiteraard geen gebrek aan kritiek op het systeem en vooral op het niet bepaald "groene" werk dat tot nu toe werd gedaan van de merken die besloten om deel te nemen aan het Loop-project. De plastic afvalcrisis is echter overduidelijk en de tijd is gekomen om actie te ondernemen als we een effectieve oplossing willen vinden.

Hoewel de eerste fase van het project nog niet is begonnen, wordt een voorzichtig optimisme door de experts gezien en dat niet alleen, het lijkt erop dat dit initiatief op het juiste moment is gekomen: mensen vragen steeds meer om herbruikbare verpakkingen, kleine kaasbedrijven gebruiken een levering-retoursysteem en meer en meer startups ontstaan met hergebruik- en recyclingprojecten. Initiatieven zoals deze kunnen ons alleen maar laten hopen op een duurzamere toekomst!

Advertisement