De meest dodelijke "drugs" ter wereld zijn alcohol en tabak, dat bevestigt een studie

Janine image
door Janine

07 Februari 2019

De meest dodelijke "drugs" ter wereld zijn alcohol en tabak, dat bevestigt een studie
Advertisement

Wanneer we het gewoonlijk over drugs hebben, denken we meestal aan al die stoffen die illegaal worden verkocht. Het meest recente rapport dat is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Addiction heeft aangetoond dat tabak en alcohol de twee stoffen zijn die verslaving veroorzaken die het meest risicovol zijn voor de gezondheid en het leven van mensen. Hoe is het, ondanks de waarschuwingen van de WHO en bewustmakingscampagnes, mogelijk dat deze twee stoffen legaal worden verkocht?

Advertisement
De meest dodelijke "drugs" ter wereld zijn alcohol en tabak, dat bevestigt een studie - 1

Recente studies hebben de invloed van alcohol, tabak en illegale drugs op de gezondheid van mensen vergeleken. De gegevens lijken duidelijk: bijna een kwart miljard levens zijn verloren gegaan of beïnvloed door een handicap als gevolg van alcohol en roken. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) heeft al jaren beroepen en klachten  tegen deze legaal verkochte drugs gelanceerd en beoordeelt ze als twee van de grootste oorzaken van ziekte en dood ter wereld.

Zelfs als verslaafd raken aan alcohol gecompliceerd is voor de sociale contexten waarin ze geconsumeerd worden, moeten we er rekening mee houden dat deze substantie legaal wordt verkocht en alcohol als verslavend middel heel eenvoudig en effectief is. De effecten op de hersenen en het lichaam zijn zeer ernstig, de behoefte daaraan is zeer sterk en kan vaak tot de dood leiden. Een van de grootste problemen is het feit dat het vaak wordt gebruikt als ontspannend in omgevingen en sociale contexten die meer socialiteit vereisen, de doses die ze consumeren kunnen in korte tijd enorm toenemen en worden dus steeds schadelijker voor het lichaam.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Alcoholverslaving kan in feite ernstige problemen veroorzaken voor de lever, het hart, diabetes en kanker, evenals meer directe effecten zoals vergiftiging en uitdroging. Ongeacht het type, wordt alcohol geclassificeerd als een carcinogeen van het type 1A en in verschillende onderzoeken is het intensieve gebruik ervan in verband gebracht met het verschijnen van tumormassa's, vooral in de borst. Alcohol is ook de meest dodelijke drug omdat het de grootste kans op overlijden heeft als gevolg van het nuttigen van een overdosis.

Aan de andere kant is nicotine een van de drugs die de meeste afhankelijkheid ooit veroorzaken: er wordt geschat dat meer dan 30% van de mensen die sigaretten consumeren gedurende een bepaalde periode eraan verslaafd raken. Een indrukwekkend aantal gezien de campagnes om mensen bewust te maken van de gevaren en maatregelen om de verkoop aan minderjarigen te voorkomen. Regelmatig roken vermindert de gevoeligheid en het aantal "nicotinische" receptoren, en dit betekent dat de persoon die ervan afhankelijk is tabak blijft consumeren om zijn normale hersenfunctie te behouden.

Het is echt ongelooflijk hoe deze twee stoffen, ondanks dat ze de belangrijkste oorzaak zijn van ziekten en sterfgevallen, zelfs nog meer dan illegale drugs, hoe dan ook over de hele wereld worden verkocht met minimale regelgeving door overheden.

Advertisement