De vervuilde lucht van China heeft zich verplaatst naar Californië: een evenement dat ons een heel belangrijke les leert - Curioctopus.nl
x
De vervuilde lucht van China heeft zich…
20 ingenieuze designideeën om extra ruimte te creëren waar het onmogelijk leek Finland is de meest populaire bestemming voor 2019: hier zijn 13 goede redenen om in het volgende vliegtuig te stappen

De vervuilde lucht van China heeft zich verplaatst naar Californië: een evenement dat ons een heel belangrijke les leert

22 Februari 2019 • Door Janine
3.146
Advertisement

Heb je ooit gehoord van de theorie dat een probleem, hoe klein ook, dat op een punt in de ruimte aanwezig is schadelijke effecten kan hebben, zelfs kilometers ver weg?

Het is precies wat er gebeurt tussen China en Californië, omdat de vervuilde lucht in het oosten van het land nu ook een probleem is geworden voor Californiërs. Te vaak vergeten we dat vervuiling geen grenzen kent en dat het om deze reden nooit de exclusieve interesse van een enkel land moet hebben of te ver weg is om rustig te blijven.


foto: pixabay

China is verantwoordelijk geworden voor 65% van de westerse ozonverontreiniging, volgens een studie gepubliceerd door NPR (National Public Radio). Er is ook ontdekt dat 29% van de fijnstof in Californië afkomstig is van Chinese fabrieken die steenkool gebruiken.

Naast de Volksrepubliek China zijn de meeste Aziatische landen zoals India, Bangladesh en Vietnam verantwoordelijk voor deze export van vervuiling, waar de wetten tegen vervuiling en de naleving van het Kyoto-protocol veel minder nauwkeurig zijn.

Maar een ander verontrustend feit moet worden onderstreept: luchtverontreiniging heeft de neiging om het grondwater binnen te dringen, in het voedsel en, vanaf hier, in het menselijk lichaam.

Misschien hebben we nooit genoeg nagedacht over hoezeer vervuiling echt een probleem is in de wereld, waar alle landen met de juiste bezorgdheid op moeten reageren: de stinkende lucht van China is nooit alleen maar een probleem van China geweest en dat is waarom de wereldwijde samenwerking de enige oplossing is tegen een onverbiddelijke ramp voor de planeet.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt