China beweert signalen van buitenaardse beschavingen te hebben onderschept met zijn "Sky Eye" maxi-telescoop

Janine image
door Janine

22 Juni 2022

China beweert signalen van buitenaardse beschavingen te hebben onderschept met zijn "Sky Eye" maxi-telescoop
Advertisement

De vragen over het bestaan ​​van andere vormen van leven buiten planeet Aarde zijn altijd een van de vragen geweest die de nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht van wetenschappers en daarbuiten het meest prikkelden. Zijn we echt alleen in het universum? Natuurlijk kan niemand met zekerheid antwoorden, maar er komen soms ontdekkingen en onthullingen die ons in staat stellen om de dingen vanuit een nieuw en ander perspectief te bekijken, zoals gebeurde in het geval van het nieuws over de gigantische Chinese telescoop waarover we je gaan vertellen.

Wat pakte hij op en wat werd onthuld? Volgens lokale wetenschappelijke autoriteiten heeft de Sky Eye - de grootste telescoop ter wereld - mogelijk signalen gevonden die door buitenaardse beschavingen zijn geproduceerd. Zo gezegd, is het nieuws dat zeker gemengde reacties kan oproepen, waaronder verbazing, ongeloof en scepsis. Daarom verdient het om onderzocht te worden.

via Space.com

Advertisement
Absolute Cosmos/Wikimedia

Absolute Cosmos/Wikimedia

Mysterieuze radiosignalen gelanceerd in de ruimte? Volgens Chinese onderzoekers van de Beijing Normal University heeft de mega telescoop die in de provincie Guizhou is geïnstalleerd precies dat onderschept. Waarom ze bestaan, van wie ze zijn en waar ze vandaan komen, blijft echter onbekend en moet allemaal worden geverifieerd.

De resultaten van hun bevindingen werden gepubliceerd in een rapport in de officiële krant van het Beijing Ministerie van Wetenschap en Technologie, Science and Technology Daily, en leidden onmiddellijk tot een breed en wijdverbreid debat. Volgens wat is geleerd, zou de enorme parabolische radiotelescoop - 500 meter in diameter en ook bekend als FAST - in staat zijn geweest om signalen op te vangen die anders waren dan alle signalen die eerder in vergelijkbare contexten waren onderschept.

De oorsprong zou volgens sommigen zijn geïdentificeerd in het gebied van Kepler-438, een ster waar een planeet omheen draait die wordt beschouwd als een van de meest gelijkende op de aarde buiten ons zonnestelsel. Het artikel is echter korte tijd online gebleven, om vervolgens zonder precieze uitleg te worden verwijderd.

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Een van de belangrijkste functies van de Sky Eye is bovendien juist in de diepste ruimte te zoeken naar tekenen van buitenaards leven, ook al is de detectie in kwestie nogal controversieel. Behalve dat ze door andere persoonlijkheden van de wetenschappelijke wereld in twijfel werden getrokken, zijn dezelfde Chinese geleerden het erover eens dat ze geloven dat die mysterieuze signalen een nadere en nauwkeurige studie verdienen.

Het kan zelfs niet worden uitgesloten dat het gewoon radio-interferentie is geweest, maar het zal lang duren om dit te verifiëren. Het potentieel van die supertelescoop is echter erg groot, omdat hij zelfs zeer zwakke radiogolven van verre gebieden en sterrenstelsels kan detecteren. Zou er daar echt iets of iemand zijn die herkenbare signalen naar ons kan sturen? Het antwoord blijft open: we moeten nog even wachten op wat meer nieuws!

Advertisement