5 "bevoegdheden" van Koningin Elizabeth die je waarschijnlijk niet kende

Janine image
door Janine

02 April 2019

5 "bevoegdheden" van Koningin Elizabeth die je waarschijnlijk niet kende
Advertisement

Koningin Elizabeth II, de huidige en langstlevende heerseres van Engeland, is zeker niet zoals jij en ik. Behorend tot de familie Windsor, staat haar rang en koninklijke positie haar toe om een reeks van bevoegdheden te bezitten die door de Britse grondwet worden geboden en die echt ongelooflijk zijn!

Als het waar is dat de Engelse Koningin niet langer de politieke macht van de natie bezit, overgedragen aan de premier, dan is het echter ook nog steeds waar dat als het gaat om het verklaren van oorlog of het ondertekenen van een verdrag, dit alleen gebeurt op gezag van de koningin. Hier zijn enkele van de meest bizarre voorrechten die in handen zijn van Elizabeth II.

Advertisement
Humberpike/Flickr

Humberpike/Flickr

De koningin bezit alle zwanen in de Theems en de dolfijnen en walvissen in Britse wateren

Volgens de officiële website van de Kroon zijn alle zwanen die aanwezig zijn in de wateren van de rivier de Theems, die uitmondt in het centrum van de stad Londen, in het bezit van de soeverein; tegenwoordig wordt deze traditie waargenomen tijdens de jaarlijkse "Swan Upping", waarin de zwanen in de Theems worden gevangen en weer vrijgegeven als onderdeel van de volkstelling van de zwanenpopulatie.

De Koningin heeft ook de heerschappij over een verscheidenheid aan waterdieren in de Britse wateren, in feite bezit Elizabeth nog steeds alle steuren, walvissen en dolfijnen in de wateren rond het Verenigd Koninkrijk, in een regel die stamt uit een statuut van 1324 dat werd uitgevaardigd tijdens het bewind van Koning Edward II!

Elizabeth II heeft geen paspoort en mag zonder rijbewijs rijden

Rijbewijzen worden op naam van de koningin uitgegeven volgens Britse voorschriften, maar toch is zij de enige persoon in Groot-Brittannië die wettelijk gezien geen rijbewijs of kentekenplaat op haar auto's nodig heeft. Hoewel ze geen vergunning nodig heeft, voelt de Koningin zich op haar gemak achter het stuur en heeft ze tijdens de Tweede Wereldoorlog geleerd te rijden toen ze een EHBO-vrachtwagen voor hulp aan de territoriale hulp van vrouwen leidde. (Als gevolg van de ervaring van de koningin, is ze ook in staat om een accu in een auto te verwisselen!).

Bovendien heeft de Koningin, in tegenstelling tot andere leden van de koninklijke familie, geen paspoort nodig, die ook wordt uitgegeven in haar naam. Ondanks dit gebrek aan reisdocumenten is ze natuurlijk vele malen in het buitenland geweest!

Advertisement
Ralph _PH/Wikimedia

Ralph _PH/Wikimedia

Elizabeth II viert twee verjaardagen

Als je het Britse staatshoofd bent, is één verjaardag niet genoeg. De officiële verjaardag van de koningin wordt gevierd op een zaterdag in juni, hoewel haar echte verjaardag 21 april is. Volgens de Royal Mint, hebben de officiële vieringen om de verjaardag van een vorst te vieren vaak plaatsgevonden op een andere dag dan de echte verjaardag, vooral wanneer de echte verjaardag niet in de zomer was, dit komt omdat in het warme seizoen er meer is kans op goed weer voor de traditionele parade door de straten van Londen.

De Koningin kan de hele regering van Australië ontslaan

Als staatshoofd in Australië heeft de koningin enkele bevoegdheden over de regering. In 1975 wees de vertegenwoordiger van de koningin in het land, gouverneur-generaal John Kerr, bijvoorbeeld de Australische premier af als reactie op het einde van de regering. Dit komt omdat de koningin, als staatshoofd en hoofd van de Gemenebest ook het hoofd is van de staten Antigua en Barbuda, Bahama's, Barbados, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Nieuw-Zeeland, Papoea-Nieuw-Guinea, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Salomonseilanden en Tuvalu.

Flickr

Flickr

De Britse koningin heeft een persoonlijke dichter

De gediplomeerde dichter is een ereplaats in de Britse samenleving, aangesteld door dezelfde monarch aan een dichter wiens werk van nationaal belang is, volgens de officiële site van de Britse monarchie. Toen de rol voor het eerst werd geïntroduceerd, werd de aangestelde 200 pond per jaar betaald plus een beker van de Canarische wijn. Tegenwoordig ontvangt een gediplomeerde dichter een vat goede Sherry, een rol die tot 2019 in handen is van de dichtster Carol Anne Duffy.

Welke andere eigenaardigheden en rariteiten ken je in verband met de langlevende figuur van koningin Elizabeth II en het altijd fascinerende en vol met verrassingen zijnde Britse Koningshuis?

Source:

Advertisement