Noorwegen is begonnen met het ombouwen van de hele marinevloot naar elektriciteit en zal tegen 2030 eindigen

Janine image
door Janine

18 April 2019

Noorwegen is begonnen met het ombouwen van de hele marinevloot naar elektriciteit en zal tegen 2030 eindigen
Advertisement

Elektrische auto's zijn niet langer een nieuwigheid in Noorwegen, want in 2018 was meer dan een derde van de in het land verkochte auto's elektrisch: de overgang van Noorwegen van fossiele energiebronnen naar hernieuwbare bronnen stopt hier echter niet. De regering overweegt in feite om ook de vloot van koopvaardij- en toeristenschepen om te bouwen naar elektrisch, en een plan op te stellen dat van nu tot 2030 het marineverkeer tot nulemissie zou moeten leiden.

via braa.no

Advertisement
braa.no

braa.no

Terwijl de rest van de wereld worstelt om een plan te vinden dat elektrische auto's echt winstgevender maakt dan traditionele, kijkt Noorwegen nu al naar de toekomst, denkend dat het de marinevloot van het land - handels en toeristisch - kan omzetten naar elektriciteit.

Een boottocht is ongelooflijk vervuilend voor de zeeën en de atmosfeer en een land als Noorwegen, waar maritieme voertuigen het meest worden gebruikt na auto's, wil werken om zijn buitengewone gebieden te beschermen. Al geruime tijd is vastgesteld dat toegang tot de typische kustinlaten alleen voor elektrische schepen is toegestaan.

Advertisement
Noorwegen is begonnen met het ombouwen van de hele marinevloot naar elektriciteit en zal tegen 2030 eindigen - 2

Een echte paradox voor een land dat zijn economische welvaart voor een groot deel juist op olievelden baseert - ze vormen ongeveer 25% van het nationale bbp. Noorwegen heeft echter besloten van koers te veranderen door zich geleidelijk in fossiele energie te desinvesteren en zich in plaats daarvan op hernieuwbare energie te richten.

Het doel van de regering van Oslo, na ruim van tevoren dat met betrekking tot de introductie van hybride en elektrische auto's heeft bereikt, is dat de hele marinevloot voor 2030 moet worden omgebouwd om op zee nul-emissies te verkrijgen.

Noorwegen zet ook in op de bouw van het eerste autonome elektrische containerschip ter wereld, de Yara Birkeland: het kan 120 containers vervoeren en kan op afstand worden bediend om te besparen op bemanning en brandstofkosten.

Source: 

Advertisement