9 veel voorkomende voedingsmiddelen die een sterke invloed hebben op veroudering van de huid

Janine image
door Janine

15 April 2019

9 veel voorkomende voedingsmiddelen die een sterke invloed hebben op veroudering van de huid
Advertisement

Gezond eten is de eerste stap naar een goede gezondheid en een lang leven. Helaas hebben we vaak de neiging om te denken dat een enkel voedingsmiddel (een plakje cake, een lekker broodje met mortadella of salami) onze fysieke vorm en ons lichaam niet al te veel beïnvloedt.

Maar dat is niet waar. Suikers, vetten, zout, alcohol en zelfs cafeïne kunnen belangrijke eiwitten vernietigen en ons uitdrogen. En de eerste die daaronder lijdt is onze huid.

via lifegate.com

Advertisement
jeffreyw/Wikimedia

jeffreyw/Wikimedia

Hier is een lijst van de meest schadelijke voedingsmiddelen voor onze huid:

1) Suikers

Het eten van te veel suiker leidt tot glycatie: een proces dat het functioneren van sommige nuttige biomoleculen beïnvloedt om de huid jong te houden. In het bijzonder verzwakt het eten van te veel suiker collageen (het belangrijkste eiwit in dierlijk weefsel).

2) Transvet

Dit zijn onverzadigde vetten die schadelijk zijn voor de gezondheid, die aanwezig zijn in alle fastfood producten, in margarine, in "junkfood". Ze kunnen hart- en vaatziekten veroorzaken omdat ze de slagaders verharden en blokkeren. Voor de huid zijn ze schadelijk omdat ze de bloedstroom verzwakken en voortijdige veroudering en rimpels veroorzaken.

3) Alcohol

Overdrijven met alcohol vermoeit de lever, die om deze reden niet langer in staat is om giftige stoffen te verwijderen, die zich in het lichaam ophopen, en die huidbeschadiging kunnen veroorzaken zoals acne, verlies van volume en rimpels, verlies van elasticiteit, roodheid, uitdroging en zwelling.

Advertisement
Amanda G

Amanda G

4) Zout

Een teveel aan zout verhoogt de waterretentie, oftewel de ophoping van vocht tussen cellen, waardoor onze huid gezwollen, uitgedroogd en gebarsten wordt.

5) Vleeswaren

Verwerkt vlees is rijk aan zout en conserveringsmiddelen, daarom verhogen ze de retentie en leiden ze tot ontstekingen van de huid; ze verminderen ook de hoeveelheid vitamine C (belangrijk voor de vorming van collageen).

6) Verbrand vlees

De verbrande delen van het vlees bevatten heterocyclische amines, giftige stoffen die het risico op darmkanker kunnen verhogen. Bovendien heeft verbrand vlees een ontstekingswerking die collageen vernietigt.

pixabay

pixabay

7)  Patat

Aardappelen worden door het lichaam gemetaboliseerd en geassimileerd als suikers. Bovendien geven voedingsmiddelen die bij hoge temperatuur in olie zijn gebakken, vrije radicalen vrij die celbeschadiging van de huid veroorzaken.

8) Cafeïne

Cafeïne is een diureticum dat vloeistoffen uitdrijft en uitdroging veroorzaakt. Dit maakt de huid droog, gebarsten en breekbaar.

9) Pittig eten

Pittig voedsel kan rosacea ontwikkelen, een chronische dermatose die epidermale roodheid veroorzaakt, omdat deze de bloedvaten verwijden.

Voedingsmiddelen die goed zijn voor je huid

Voedingsmiddelen die goed zijn voor je huid

maxpixel

De voedingsmiddelen die de voorkeur hebben omdat ze gunstig zijn voor de huid zijn:

Gezonde vetten: ze verminderen ontstekingen, stimuleren de haargroei en bouwen sterke celmembranen die het vochtverlies in huidcellen verminderen. Aanwezig in: zalm, chia, avocado, gedroogd fruit, groenten, kokosolie.

Antioxidanten: houden de bloedvaten elastisch en verlagen de bloeddruk. Aanwezig in: granaatappel, extra vergine olijfolie, bosbessen, groenten, vette vis.

Groene thee: helpt schade door UVA-stralen te voorkomen.

Water: hydrateert, helpt het metabolisme en stimuleert de uitstoot van gifstoffen uit het lichaam.

Advertisement