10 feiten waarvan we geloven dat ze waar zijn omdat ze tot het gezond verstand behoren, maar absoluut vals zijn

Janine image
door Janine

17 April 2019

10 feiten waarvan we geloven dat ze waar zijn omdat ze tot het gezond verstand behoren, maar absoluut vals zijn
Advertisement

We hebben vaak te maken met kleine dagelijkse problemen. Als we in deze gevallen niet kunnen vertrouwen op het advies van een expert, kunnen we ons alleen wenden tot de remedies van onze goede, oude grootmoeder: die oude wijsheid die in de loop van de eeuwen (misschien zelfs millennia) ons gezond verstand heeft gevormd dat, onvermijdelijk, faalt.

Hier is een lijst met de 10 meest opvallende fouten die worden gedicteerd door gezond verstand.

Advertisement
maxpixel

maxpixel

1) Heb je jezelf verbrand? Doe wat ijs op de brandwond.

Ijs vertraagt juist het genezingsproces en kan op zijn beurt brandwonden veroorzaken. Het is beter om het verbrande deel in koud water te dompelen.

2) De zon brandt alleen in de zomer en met een heldere lucht.

Te lang blootgesteld zijn aan de zon kan pijnlijke brandwonden veroorzaken, maar velen geloven dat dit alleen gebeurt op warme plaatsen met een heldere hemel. In werkelijkheid wordt onze huid verbrand door UVA-stralen en deze kunnen door de troebele laag heen komen en ons zelfs op minder zonnige dagen treffen. Bovendien zijn deze stralen feller in de sneeuw dan op het strand, omdat de sneeuw ze weerkaatst.

3) Het harder poetsen van je tanden voorkomt tandplak en gaatjes.

Door de tanden te hard te poetsen, trekt het tandvlees zich terug en kan de plak zich op de tandbodem nestelen waardoor de tanden meer worden blootgesteld aan tandbederf.

Advertisement
PrettyMuchSmiles/Flickr

PrettyMuchSmiles/Flickr

4) Duiken? Als we onze adem inhouden, gaat de tank langer mee

Het risico is een barotrauma (waarbij de long verwijdt totdat het scheurt) of een gasembolie (obstructie van een slagader door de aanwezigheid van lucht). Dit gebeurt omdat, wanneer iemand diep gaat, de druk (van het water) toeneemt en het volume (van de longen) afneemt. De zuurstoftank past automatisch de zuurstoftoevoer aan. Snel naar boven zwemmen, door de adem in te houden, vergroot het volume van je longen met een snelheid die je lichaam niet aankan.

5) De trouwring wordt op de linkerringvinger gedragen omdat deze door een ader direct met het hart is verbonden

De vingers hebben allemaal een soortgelijke veneuze structuur en ze zijn allemaal verbonden met het hart.

6) Zeep doodt ziektekiemen

Zeep doet niets anders dan de ziektekiemen van het epidermale oppervlak te halen.

Robert Couse-Baker/Flickr

Robert Couse-Baker/Flickr

7) Hoe donkerder de koffie, hoe hoger het cafeïnegehalte.

Het is precies het tegenovergestelde. De donkere kleur van koffie wordt verkregen door het roosteren: hoe meer de koffie wordt gebrand, hoe donkerder deze wordt. Maar hoe meer het wordt verbrand, hoe meer het moleculen van cafeïne verliest.

8) Het eten van wortels verbetert het nachtzicht

Dit nieuws werd verspreid door de British Royal Air Force (RAF). De nazi's vielen 's nachts vijandige troepen aan, maar de RAF vond een radarsysteem uit dat deze aanvallen kon voorkomen. Om te voorkomen dat de nieuwe technologie zou worden ontdekt, verklaarden de Britten dat het eten van wortels ervoor zou zorgen dat ze 's nachts beter konden zien.

9) Vliegen worden meer dan wat dan ook aangetrokken door honing

Vliegen houden meer van azijn. In feite worden ze aangetrokken door het azijnzuur dat door de vrucht wordt geproduceerd wanneer het begint te rotten. Azijn is verdund azijnzuur.

10) Water kan elk vuur doven

De meeste keukenbranden worden veroorzaakt door olie. Water en olie mengen zich niet. Daarom, als we water gieten op een vuur dat wordt gevoed door olie, verplaatsen de oliedeeltjes zich en breiden het vuur uit.

Advertisement